Panasonic SD-YR2540 Automatic Bread Maker Instruction Manual

SD-YR2540 Automatic Bread Maker

Deutsch Nederlands English Français

GEBRAUCHSANWEISUNG UND REZEPTE
Brotbackautomat (Hausgebrauch)
BEDIENINGSHANDLEIDING EN RECEPTEN
Automatische Broodbakoven (Voor huishoudelijk gebruik)
OPERATING INSTRUCTIONS AND RECIPES
Automatic Bread Maker (Household Use)
MODE D’EMPLOI ET RECETTES
Machine à pain automatique (Usage domestique)
Modell Nr. / Modelnr. / Model No. / Modèle n°
SD-YR2540

g

.

Dank u wel dat u het Panasonic product heeft aangeschaft. Voor dit product zijn er 2 instructies. De ene is “BEDIENINGSHANDLEIDING EN RECEPTEN”, de andere is “GEBRUIKSAANWIJZING”,
waaronder inhoud van Veiligheidsmaatregelen, Reiniging & Onderhoud, enzovoorts. Lees de 2 instructies zorgvuldig door om het product juist en veilig te gebruiken. Voorafgaand aan het gebruik van dit product moet u speciale aandacht schenken aan “Veiligheidsmaatregelen” en “Belangrijke informatie” van “GEBRUIKSAANWIJZING”. (P. NL2-NL5). Dit product is alleen bestemd voor huishoudelijk gebruik. Bewaar de 2 instructies voor gebruik in de toekomst. Panasonic zal geen aansprakelijkheden aannemen indien het apparaat ongepast is gebruikt of niet aan deze instructies heeft voldaan.
Inhoud

Onderdeelnamen en instructies ………………………..NL2
Hoofdgedeelte ……………………………………………………… NL2 Accessories …………………………………………………………. NL2 Bedieningspaneel en Display ………………………………… NL2 Ingrediënten voor het maken van brood………………….. NL3
Menudiagrammen en bakopties………………………………. NL4
Bediening instructies …………………………………………….. NL6
Voor gebruik ………………………………………………………… NL6 Voorbereiding ………………………………………………………. NL6 Brood bakken ………………………………………………………. NL7 Deeg maken ………………………………………………………… NL7 Extra ingrediënten toevoegen…………………………………. NL8 All-in broodmix & All-in broodmix met rozijnen ………….. NL8 Brioche bakken…………………………………………………….. NL9 Zuurdesem & Zuurdesem Deeg ……………………………… NL9 Glutenvrij informatie ……………………………………………. NL10

Glutenvrij brood bakken……………………………………….. NL10 Glutenvrije cake bakken ………………………………………. NL10 Glutenvrij pizzadeeg / Glutenvrij pastadeeg maken …. NL11 Cake bakken………………………………………………………. NL11 Enkel Bakken……………………………………………………… NL12 Jam / compote maken …………………………………………. NL12 Cake kneden ……………………………………………………… NL13 Brood kneden ……………………………………………………. NL13 Rijzen………………………………………………………………… NL13 Recepten ……………………………………………………………… NL14
Brood Recepten………………………………………………….. NL14 Glutenvrije recepten ……………………………………………. NL16 Deeg recepten……………………………………………………. NL16 Zoetigheden……………………………………………………….. NL18
Handmatige recepten ………………………………………….. NL19
Problemen oplossen …………………………………………. NL20

Onderdeelnamen en instructies

Hoofdgedeelte

Kneedmes
Kneedmes (Menu voor roggebrood)
Bakblik
* De vorm van de stekker kan Netsnoer verschillen van de illustratie. Stekker*

Deksel Klepje van rozijnen-noten dispenser Handvat
Bedieningspaneel

Deksel van dispenser Ribbel
Sluit het deksel van gistdispenser totdat de ribbel klikt.
Rozijnen-noten dispenser
Gistdispenser
Stoomventiel

Accessories

Zuurdesem maatbeker Om vloeistoffen te meten, zuurdesem starter te maken
Deksel (max. 550 mL)
· 10 mL -maatstreepjes
Maatlepeltje Voor het afpassen van suiker, zout, gist etc.

(15 mL)

(5 mL)

Eetlepel

Theelepel

· ½-maatstreepje · ¼, ½, ¾-maatstreepjess

Zuurdesem starterlepeltje

Voor het afmeten van de zuurdesem startergist

ca. 0,1 g

NL2

Bedieningspaneel en display

De afbeelding toont alle woorden en symbolen, maar alleen de relevante woorden en symbolen worden weergegeven tijdens de werking.

n Gebruiksstatus Weergegeven voor de huidige fase van het

programma behalve . : Geeft manuele handelingen weer. (Zie P. NL4-NL5 voor

menunummer.)

n Tijd weergegeven Resterende tijd totdat het programma klaar is. Het menu heeft handmatige stappen nodig, het scherm toont de resterende tijd tot het starten van dit proces

nadat op de knop gedrukt is.

n Menu Druk op of eenmalig voor de instellingsmodus. Druk op of opnieuw om het menunummer te wijzigen. (Om

sneller verder te gaan, houd u het pictogram ingedrukt na stap 1.)

(Zie P. NL4-NL5 voor het menunummer.)

n Formaat De grootte van het brood kiezen.

n Korst

De kleur van de korst kiezen.

n Startuitstel Stel de vertragingstimer in (tijd totdat het brood klaar is). Voor

het beschikbare menu kan het worden ingesteld tot 13 uur

n Start

(behalve menu “Zuurdesembrood”, alleen ingesteld tot 9 uur). Stel de tijd in voor zoete menu’s. Het programma starten.

n Stop

Voor annuleren van de instelling / stoppen van het

programma. (Ongeveer 1 seconde ingedrukt houden.)

.

Nederlands

Ingrediënten voor het maken van brood

Het is uiterst belangrijk om de juiste hoeveelheden van de ingrediënten te gebruiken voor de beste resultaten.
Vloeibare ingrediënten
Gebruik de zuurdesem maatbeker of het maatlepeltje. Als het recept een mengsel (vloeistof plus ei) aangeeft, moet dit gewogen worden met een weegschaal. Er wordt een digitale weegschaal aanbevolen.
Droge ingrediënten
Moeten worden gewogen op een weegschaal of worden afgemeten met het meegeleverde maatlepeltje voor de kleine hoeveelheden. Het gebruiken van een digitale weegschaal wordt aanbevolen.

Bloem
Hoofdbestanddeel van brood. De proteïnes in meel vormen gluten tijdens het kneden. Gluten zorgt voor structuur en textuur en helpt het brood rijzen.
Gebruik harde broodbloem. Harde broodbloem wordt gemalen uit hard graan, en het heeft een hoog eiwitgehalte, wat nodig is voor de ontwikkeling van gluten. Koolzuurgas dat bij de gisting vrijkomt wordt vastgehouden door de veerkrachtige structuur van de gluten, hetgeen zorgt voor het rijzen van het deeg.
Witte bloem Ontstaat door het vermalen van tarwekorrels waarbij de zemelen en kiemen worden uitgezeefd. De meest geschikte soort bloem voor het bakken van brood is bloem waarop staat aangegeven “voor het bakken van brood”. Gebruik geen zachte bloem in plaats van broodbloem.
Volkoren – bloem Ontstaat door het vermalen van hele tarwekorrels waarbij de zemelen en kiemen niet worden uitgezeefd. Zorgt voor heel gezond brood. Het brood is lager en zwaarder dan brood dat is gemaakt met witte bloemsoorten.
Roggebloem Ontstaat door het vermalen van roggekorrels. Bevat meer ijzer, magnesium en kalium, die bijdragen aan een goede gezondheid. Deze soort bloem bevat echter niet genoeg kleefstoffen. Geeft een dicht, zwaar brood. Gebruik niet meer dan de aangegeven hoeveelheid (de motor kan anders overbelast raken).
Speltbloem Komt uit de tarwefamillie maar is genetisch gezien een totaal andere soort. Brood maken met een platte / licht ingedrukte korst. Een volkorenbrood van spelt wordt klein en compact in vergelijking met witbrood van spelt. We adviseren om van de totale hoeveelheid bloem, meer dan de helft witte speltbloem te gebruiken. · Er bestaat Spelt (Triticum spelta) dat geschikt is voor broodbakken en er is een korentarw (Triticum monococcum: wordt ook wel “kleine spelt” genoemd.), dat niet geschikt is voor broodbakken; beide worden als spelt verkocht. Gebruik spelt voor menu”Speltbrood”.
Droge gist
Zorgt ervoor dat het brood kan rijzen. Gebruik droge gist die niet hoeft voor te gisten. Gebruik geen verse gist of droge gist die voor gebruik moet vergisten. Droge gist met Instant gist, makkelijk te mengen, snel werkend of makkelijk bakken op het etiket wordt aanbevolen. Als u droge gist uit een zakje gebruikt, sluit het zakje dan onmiddellijk na gebruik. Om te bewaren, volg de instructies van de fabrikant en 48 uur na openen weggooien. Voor de meeste gist geldt dat het op een koele, droge plek bewaard wordt.
Zuivelproducten
Verhogen de smaak en de voedingswaarde. · Door melk in plaats van water te gebruiken stijgt de voedingswaarde van het
brood. Gebruik echter geen melk als u de timer instelt, de melk kan bederven. ÉVerminder de hoeveelheid water evenredig met de hoeveelheid melk die u toevoegt.
Suiker (kristalsuiker, bruine suiker, honing, stroop, etc.)
Voeding voor de gist, maakt het brood zoeter en smaakvoller, verandert de kleur van de korst. · Gebruik minder suiker als u rozijnen of andere fructosehoudende vruchten gebruikt.

Water
Gebruik gewoon kraanwater. Wanneer de kamertemperatuur laag is, gebruik lauw water voor menu 2, 5, 6, 8, 12, 15 of 18. Wanneer de kamertemperatuur hoog is, gebruik gekoeld water voor menu 10, 11, 12 of 14. Meet altijd vloeistoffen af met behulp van de bijgeleverde zuurdesem maatbeker.
Zout
Verrijkt de bloem en versterkt de kleefstoffen zodat het brood beter rijst. Het brood kan kleiner worden of smaak verliezen als het zout niet goed wordt afgepast.
Vet
Maakt het brood smaakvoller en zachter. Gebruik boter (ongezouten), margarine of olie.
U kunt uw brood nog lekkerder maken door
andere ingrediënten toe te voegen.
Eieren Verhogen de voedingswaarde en geven het brood een mooiere kleur. (De hoeveelheid water moet evenredig worden verminderd.) Klop de eieren los voordat u ze toevoegt. Gebruik geen timer bij het recept met eieren. (Eieren rotten snel als de kamertemperatuur hoog is.)
Zemelen Maken het brood vezelrijker. · Gebruik max. 50 g (5 el).
Tarwekiemen Geven het brood een meer nootachtige smaak. · Gebruik max. 50 g (4 el).
Kruiden Maken het brood smaakvoller. · Gebruik slechts een kleine hoeveelheid (max. 1 eetlepel).
Als u een broodmix gebruikt…
Broodmixen met gist Doe de mix in het bakblik en voeg water toe.
(Raadpleeg de aanwijzingen op het pak voor de juiste hoeveelheid water) Selecteer menu 5 of 6. · Het is niet altijd duidelijk hoeveel gist een mix bevat, dus u moet
misschien wat experimenteren om het beste resultaat te bereiken. Broodmix met een apart zakje gist Doe eerst de broodmix in het bakblik en vervolgens het water. Doe dan
de afgemeten gist in de giststrooier. Stel de machine in afhankelijk van de soort bloem die de mix bevat
en start het bakken. · Witte bloem, bruine bloem – aanbevolen voor menu 5, 6. · Meergranen bloem – menu 1 · Volkoren – menu 7 · Roggebloem – menu 12 Brioches bakken met een brioche – mix Selecteer het menu 10 of 2 “M” (Medium) formaat – “Lichtbruin” korstkleur.
Tips: Het resultaat verschilt afhankelijk van het soort gemengde bloem.
NL3

.

Menudiagrammen en bakopties

n Beschikbare functies en vereiste tijd voor ieder programma

De machine kan tijdens het proces stoppen of werken naargelang het operationele programma. De benodigde tijd per proces varieert afhankelijk van de kamertemperatuur.

Menunummer Menu Opties

ProcTeostsaeln

Opmerking

Referentie pagina

Formaat Korst Timer

Rest (Rust)

Knead (Kneden)

Rise (Rijzen)

Bake (Bakken)

Totaal

1 Basis

2 Basis snel

3

Basis met rozijnen

4 Basis gevuld

4

4

4 30 ­ 60 min

20 ­ 30 min *4

1 u 50 min ­ 2 u 20 min

4 4 —-

15 ­ 20 min

1 u 50 min ­ 2 u 20 min

4

4*1 4 30 ­ 60 min

15 ­ 30 min *4

1 u 50 min ­ 2 u 20 min

4

4

4 30 ­ 60 min

25 ­ 30 min *4

1 u 45 min ­ 2 u 10 min

50 ­ 55 min 35 ­ 40 min 50 min 50 ­ 55 min

4 u ­ 4 u 5 min
1 u 55 min ­ 2 u
4 u
4 u ­ 4 u 5 min

— P. NL6 – NL7 — P. NL6 – NL7 — P. NL6 – NL7 4 P. NL6 – NL7

5 All-in broodmix — 4 — —

30 min *4 1 u 15 min

45 min

2 u 30 min

— P. NL6, NL8

Brood

6

All-in broodmix —
met rozijnen

7 Volkoren

4

8 Volkoren snel 4

9

Volkoren met rozijnen

4

10 Brioche

4 —-

4 1 u­ 1 u 40 min

— — 15 ­ 25 min

4 1u­ 1 u 40 min

4*1 — 20 min

30 min *4 1 u 15 min

15 ­ 25 min *4

2 u 10 min ­ 2 u 50 min

15 ­ 25 min *4

1 u 30 min ­ 1 u 40 min

15 ­ 25 min *4

2 u 10 min ­ 2 u 50 min

30 ­ 60 min *4

1 u 20 min­ 1 u 30 min

45 min 50 min 45 min 50 min 45 min

2 u 30 min 5 u 3 u 5 u 3 u 30 min

— P. NL6, NL8 — P. NL6 – NL7 — P. NL6 – NL7 — P. NL6 – NL7 4 P. NL6, NL9

11 Frans

— — 4–

20 min

4 u 30 min

50 min

5 u 40 min

— P. NL6 – NL7

12 Rogge

4 45 ­ 60 min

ca. 10 min

1 u 20 min ­ 1 u 35 min

1 u

3 u 30 min

— P. NL6 – NL7

13 Zuurdesembrood — — 4*3 0 ­ 55 min

45 ­ 55 min *5

2 u 25 min ­ 3 u 10 min

55 min

5 u

— P. NL9

14 Speltbrood

30 min ­ 4 –4
1 u 15 min

1 u 50 min ­ 25 ­ 30 min*4
2 u 45 min

55 min

4 u 30 min

— P. NL6 – NL7

15

Glutenvrij brood

— 4*2 — —

20 ­ 25 min *7 35 ­ 40 min

50 ­ 55 min

1 u 50 min ­ 1 u 55 min

4 P. NL6, NL10

Glutenvrij

16

Glutenvrije cake

— — —-

20 min *6 —

1 u 30 min 1 u 50 min

4 P. NL6, NL10

17

Glutenvrij pizzadeeg

— — —-

20 ­ 25 min *7 5 ­ 10 min

30 min

4 P. NL6, NL11

18

Glutenvrij pastadeeg

— — —-

15 min *7 —

15 min

4 P. NL6, NL11

Afkortingen die worden gebruikt in deze instructies: min = minuten; u = uur; ca. = circa. Opmerking ( ) : Menu is beschikbaar voor handmatige bediening, zoals het toevoegen van extra ingrediënten en het meel van de zijwand
van het bakblik schrapen, wanneer de pieptoon klinkt.

NL4

.

Nederlands

Deeg

Menunummer Menu Opties

Formaat Korst Timer

Rest (Rust)

ProcTeostsaeln

Knead (Kneden)

Rise (Rijzen)

Bake (Bakken)

Opmerking

Referentie pagina

Totaal

19 Basis

— 30 ­ 50 min

15 ­ 30 min *4

1 u 10 min ­ 1 u 30 min

20

Basis met rozijnen

— 30 ­ 50 min

15 ­ 30 min *4

1 u 10 min ­ 1 u 30 min

21 Volkoren

55 min ­ 1 u 25 min

15 ­ 25 min *4

1 u 30 min ­ 2 u

22

Volkoren met rozijnen

55 min ­ 1 u 25 min

15 ­ 25 min *4

1 u 30 min ­ 2 u

23 Zuurdesem

— — — 0 ­ 40 min

45 ­ 55 min *5

1 u 5 min ­ 1 u 35 min

24

Zuurdesem starter

— — —-

24 u

25 Pizza

4 (Kneden) 10 ­ 18 min

(Rijzen) 7 ­ 15 min

(Kneden) ca. 10 min

(Rijzen) ca. 10 min

2 u 20 min

— P. NL6 – NL7

2 u 20 min

— P. NL6 – NL7

3 u 15 min

— P. NL6 – NL7

3 u 15 min

— P. NL6 – NL7

2 u 30 min

— P. NL9

24 u

— P. NL9

45 min

— P. NL6 – NL7

26 Cake

— — —-

20 min *6 —

1 u 35 min

1 u 55 min

4 P. NL6, NL11

27 Enkel Bakken — — — —

28 Jam

— — —-

29 Compote

— — —-

30 Cake kneden — — — —

31 Brood kneden — — — —

32 Rijzen

— — —-

30 min­ 1 u 30 min

20 min

(standaard)

20 min

(standaard)

30 min

(standaard)

30 min­ 1 u 30 min
1 u 30 min­ 2 u 30 min
1 u ­ 1 u 40 min
1 ­ 20 min

— P. NL12 — P. NL12 — P. NL12 — P. NL13

1 ­ 20 min

— P. NL13

10 min ­ 2 u

— P.NL13

Zoetigheden

Handmatig recepten

*1 Alleen “Lichtbruin” of “Medium” beschikbaar. *2 Alleen “Medium” of “Donker” beschikbaar. *3 Kan worden ingesteld tot 9 uur. *4 Tijdens het kneden is er een moment dat het product rijst. *5 In de kneedtijd is er een rusttijd voorzien. *6 Er is een moment voor het vormen of schrapen van deeg. *7 Er is een moment voor het verwijderen van meel van de zijwand.
.

NL5

Bediening instructies
Voor gebruik
Verwijder de verpakking en reinig het toestel vóór het eerste gebruik. (Zie P. NL8 van “GEBRUIKSAANWIJZING”) Reinig het toestel wanneer het gedurende lange tijd niet gebruikt werd. (Zie P. NL8 van “GEBRUIKSAANWIJZING”)

Voorbereiding

1 Open het deksel, neem het bakblik (1) uit de machine en plaats het kneedmes in de kneedmeshouder. (2)

Controleer rond de kneedmeshouder en binnenin het kneedmes en verzeker dat deze gebieden schoon zijn. (Zie P. NL8 van “GEBRUIKSAANWIJZING”)

(1)

(2)

Alleen gebruiken voor roggemenu.

Kneedmeshouder

2 Zet de ingrediënten die in het recept staan met de exacte hoeveelheden klaar.
3 1 Plaats afgemeten ingrediënten in het bakblik in de volgorde vermeld in de recepten.
Giet vloeistof in het bakblik tegen de zijwand om spatten te voorkomen. (3) 2 Veeg vocht en bloem rond de bakblik weg en plaats deze terug in de hoofdeenheid. (4) Sluit het deksel.

Doe de droge gist in de gistdispenser voor de beschikbare menu’s. (5)
Maak de gistdispenser droog met bijvoorbeeld een doekje als deze nat is. (Wrijf niet lang over de gistdispenser, anders valt de gist niet in het bakblik vanwege statische elektriciteit.)

Voeg extra ingrediënten in de rozijnen-noten dispenser voor de beschikbare menu’s. (Zie P. NL8)
Voor optimale resultaten mag het deksel niet geopend worden tenzij het menu dit vereist omdat dit de kwaliteit van het brood beinvloedt.

(3)

(4)

(5)

4 Sluit de machine aan op een stopcontact van 230 V.

Voltooi de voorbereidingsstappen vóór het instellen van het menu.
NL6

.

Nederlands

Brood bakken

Ga naar P. NL14-NL15 voor brood recepten.

5 Druk op of Knop in menu. balk om een
broodmenu te selecteren. Kies de opties voor het geselecteerde menu. (Zie P. NL4-NL5)
Broodformaat Kleur van de korst Startuitstel
6 Druk op Start ( ) om de machine te starten.
(Het display geeft aan wanneer menu “1” is geselecteerd.) Het schermpje toont de tijd die resteert tot het geselecteerde programma is uitgevoerd.
* De resterende tijd wordt gewijzigd afhankelijk van de kamertemperatuur.
Resterende tijd
Bij bepaalde menu selecties kunt u de handmatige aanpassing doen wanneer de pieptoon klinkt. (Zie P. NL4-NL5, menu met icoon. ) Druk daarna opnieuw op knop . * Wanneer stopt met knipperen, toont het schermpje de tijd die resteert. * Voeg geen extra ingrediënten toe nadat de resterende tijd wordt aangegeven. * Kneden wordt na enige tijd hervat zonder op te drukken knop.

7 Wanneer het brood klaar is (machine piept 8 keer en de
kubus( ) dichtbij het END (Einde) knippert), druk op de -knop en verwijder de stekker uit het stopcontact.
8 Verwijder het brood onmiddellijk met droge ovenhandschoenen en laat het afkoelen op een rooster. (6) Houd het handvat vast met ovenwanten en schud het brood uit het de broodvorm.
(6) Bakblik
Ovenhandschoen Zorg ervoor dat het mes niet vast zit.
Het verplaatsen van de uitwendige basis-as kan de vorm van het brood beschadigen. (7)
(7) (Bodem van bakblik)
Buitenste as van het bakblik
Verwijder altijd het kneedmes voordat u het brood snijdt. (8)
(8)

Deeg maken

Ga naar P. NL16-NL17 voor brood recepten.

1 – 4 Zie P. NL6 van bereidingen

Brooddeeg

5 Druk op of -knop in menu. broodmenu te selecteren.

balk om een

8 Vorm het voltooide deeg en laat het rijzen tot tweemaal de omvang, en bak vervolgens in de oven.

6 Druk op de -knop om te starten.

Pizzadeeg

Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma

is uitgevoerd.

8 Verdeel het deeg met een deegschraper en maak

7 Wanneer het deeg klaar is (machine piept 8 keer en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert), druk op de -knop en verwijder de stekker uit

er balletjes van.
9 Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat het 10 minuten rusten.

het stopcontact.

10 Vorm een platte cirkel en maak gaten met een vork.

Tips: Startuitstel is niet beschikbaar bij deegmenu’s behalve pizza.

11 Verdeel uw favoriete saus en gewenste topping en bak de pizza vervolgens in de oven.

NL7

.

Bediening instructies

Extra ingrediënten toevoegen (Gedroogde vruchten, noten, spek, kaas, etc.)

Beschikbare menu’s

Basis met rozijnen Menu 3

Brood

Deeg

Basis gevuld All-in broodmix met rozijnen Volkoren met rozijnen Basis met rozijnen Volkoren met rozijnen

Menu 4

Menu 6

Menu 9

Menu 20

Menu 22

Om geurig brood te maken, voegt u extra ingrediënten toe aan de rozijnen-notendispenser of bakblik.

Let op de ingrediënten
Volg de instructies in het recept / menu voor de hoeveelheden van alle ingrediënten.

Anders,

De ingrediënten kunnen uit het bakblik spatten en een onaangename rook en geur verspreiden. Het brood rijst mogelijk niet goed.

Droge / onoplosbare ingrediënten (gebruik de rozijnen-notendispenser-automatisch toevoegen)
Plaats de extra ingrediënten in de rozijnen-notendispenser en stel de machine in. Doe de rozijnen-notendispenser niet te vol.

n Gedroogde vruchten Snijd deze in blokjes van circa 5 mm.

Juist

Niet juist

Ingrediënten die bedekt zijn met een suikerlaagje kunnen aan de dispenser blijven kleven

en niet in het bakblik vallen.

n Noten, zaden

Hak deze fijn.

Noten verminderen het effect van kleefstoffen, gebruik daarom niet teveel.

Grote, harde zaden kunnen het beschermlaagje van de dispenser en het bakblik beschadigen.

n Kruiden
Gebruik max. 1 ­ 2 el gedroogde kruiden. Als u verse kruiden gebruikt, volg dan de aanwijzingen in het recept.

n Bacon, salami, olijven, droge tomaat
Olieachtige ingrediënten kunnen soms aan de dispenser blijven kleven en niet in het bakblik vallen. Snij het bacon en de salami in vierkante blokjes van 1 cm. Snij de olijf in vier delen.

Vochtige / stroperige / oplosbare ingrediënten*
(handmatig aan het bakblik toevoegen-kan niet in de rozijnen-notendispenser worden gestopt)
Doe deze ingrediënten met de andere
ingrediënten in het bakblik.
n Verse vruchten, ingemaakte vruchten, groente
Wijk niet af van de hoeveelheden die in het recept worden genoemd omdat het vocht in de ingrediënten invloed heeft op het brood.
n Kaas, chocolade Snij de kaas in vierkante blokjes van 1 cm. Hak de chocolade in kleine stukjes. * Deze ingrediënten kunnen niet in de rozijnennotendispenser worden gedaan omdat ze eraan zouden blijven kleven en niet in het bakblik zouden vallen.

All-in broodmix & All-in broodmix met rozijnen

Ga naar P. NL16 NL17 voor brood recepten.

1 — 4 Zie P. NL6 van bereidingen

5 Selecteer het menu.

All-in broodmix met All-in broodmix met

rozijnen

rozijnen

Menu 5

Menu 6

6 Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is uitgevoerd.
7 Druk op de -knop en verwijder het brood wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.

Tips: Het uiteindelijke resultaat kan verschillen afhankelijk van welke broodmix gebruikt wordt. (Bij tarwevrije broodmixen kan meer variatie voorkomen.)

NL8
.

Nederlands

Brioche bakken

Ga naar P. NL15 voor brood recepten.

1 — 4 Zie P. NL6 van bereidingen. 5 Selecteer menu 10, kies de kleur van de korst.

8 Druk op de -knop en verwijder het brood wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.

6 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.

Tips: Startuitstel is niet beschikbaar bij deze menu’s. Voeg geen boter of extra ingrediënten toe als op de display de resterende tijd verschijnt.
Bij het toevoegen van extra ingrediënten, zoals rozijnen, voegt u

ze toe met de boter in stap 7. (Gebruik niet meer dan 150 gram

7 Na ongeveer 55 minuten – 1 uur en 5 minuten, open het deksel na de pieptoon. Voeg de extra boter toe terwijl knippert. Sluit het deksel

aan extra ingrediënten)
Brioche eenvoudig bakken. Snij de boter in blokjes van 1 – 2 cm en bewaar ze in de koelkast. Plaats de boter in het begin met de andere ingrediënten en volg

en start opnieuw.

stap 5.

Kneden gaat verder na 5 minuten zonder op de -toets te drukken.

Sla stap 7 van het proces op deze manier over. Deze brioche is een beetje anders dan de andere.
Ga naar P. NL15,

Zuurdesembrood & Zuurdesem deeg

NL17 voor brood recepten.

FASE 1 Zuurdesem starter maken
Voorbereiding: Alle ingrediënten in de zuurdesem maatbeker goed mengen.
(Neem het kneedmes uit de machine) Plaats het deksel op de zuurdesem maatbeker. Plaats de zuurdesem maatbeker in het bakblik. Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het
stopcontact.
Verwijder het kneedmes

FASE 2 Zuurdesembrood maken / bakken
Voorbereiding: Plaats het kneedmes in het bakblik. Giet een kopje zuurdesem starter in de broodvorm. 1) Plaats de ingrediënten in de broodvorm overeenkomstig de volgorde
van het recept. 2) Plaats de droge gist in de gistdispenser. Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.

1 Selecteer het menu. Zuurdesembrood Zuurdesem deeg

Menu 13

Menu 23

Zuurdesem maatbeker

Bakblik

1 Selecteer menu 24

2 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is uitgevoerd.

(24 uur resterend)

(nog 59 minuten)

(Einde kubus knippert)

3 Druk op -knop en verwijder onmiddellijk de zuurdesem maatbeker wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.

Bewaar in de koelkast als u het niet meteen gebruikt maar niet langer dan 1 week.

2 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is uitgevoerd.
3 Druk op de -knop en verwijder het brood / deeg wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de
kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips: Timer is beschikbaar voor bakken van zuurdesembrood (tot 9 uur).
Vorm het voltooide deeg en laat het rijzen tot tweemaal de omvang, en bak vervolgens in de oven. (Menu:Zuurdesem deeg)
Zuurdesem starter zonder fouten maken of bewaren. Selecteer geen verkeerd menu. De zuurdesem maatbeker niet wegnemen voordat het programma is voltooid. Meng de nieuwe zuurdesem starter niet met de oude. Als de zuurdesem starter goed is bereid, ruikt het zuur en net als alcohol. Wanneer de kamertemperatuur hoger is dan 30 °C, bederft de zuurdesem starter, en het brood wordt niet goed gebakken.

NL9

.

Bediening instructies

Glutenvrij informatie
Glutenvrij brood maken is zeer verschillend van de normale manier waarop u brood bakt. Het is zeer belangrijk dat u uw arts raadpleegt en de volgende richtlijnen opvolgt indien u glutenvrij brood zonder kleefstoffen voor uw gezondheid maakt. · Dit programma is speciaal ontworpen voor bepaalde “Glutenvrij” mix en daardoor kan bij gebruik van uw eigen mengsel of mix het resultaat niet optimaal zijn. · Glutenvrij brood kan niet zo veel rijzen als een traditioneel brood. Het zal een dichtere consistentie en lichtere kleur hebben dan normaal brood. · Met “Glutenvrij” (Glutenvrij) gekozen, moeten de details van ieder recept exact worden opgevolgd. (Het brood zal anders niet goed zijn.) Er zijn twee soorten mix zonder kleefstoffen; een “laag kleefstoffen” mix die gebaseerd is op granenmeel en een “zonder kleefstoffen” mix, gebaseerd op meel zonder granen. U dient uw arts te raadplegen welke mix voor u de juiste is indien u een speciaal dieet volgt en dit programma gebruikt voor het bakken van brood om gezondheidsredenen. · Het resultaat is afhankelijk van de mix die u gebruikt. Het is mogelijk dat er wat bloem aan de kant van het brood overblijft. Het graanvrije mengsel kan variabeler resultaten opleveren. · Voor een beter resultaat, wacht tot het brood afgekoeld is voor het snijden. · Het brood moet op een koele droge plaats worden bewaard en binnen 2 dagen worden gebruikt. U kunt het brood in handige porties in diepvrieszakjes of doosjes invriezen, indien u het brood niet binnen twee dagen gaat gebruiken. Waarschuwing als u dit programma uit gezondheidsoverwegingen gebruikt: Als u het glutenvrij programma gebruikt, raadpleeg dan eerst uw arts of de Coeliakie Vereniging en gebruik alleen ingrediënten die geen schade kunnen toebrengen aan uw gezondheid. Panasonic is niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van het gebruik van ingrediënten waarvoor niet van tevoren toestemming is gevraagd aan een arts.
U moet het mengen met bloem die wel kleefstoffen bevat voorkomen indien u het brood voor uw dieet zonder kleefstoffen moet maken. Let vooral op dat het bakblik, kneedmes en andere te gebruiken voorwerpen goed schoon zijn. Je moet er ook voor zorgen dat de gebruikte gist geen gluten bevat.

Glutenvrij brood bakken

Ga naar P. NL16 voor brood recepten.

1 — 4 Zie P. NL6 van bereidingen. 5 Selecteer menu 15 6 Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.
Glutenvrije cake bakken

7 Na ongeveer 6 minuten. Open het deksel na de pieptoon. Schraap de bloem weg binnen de drie minuten terwijl knippert. Sluit het deksel en start opnieuw.
Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de -knop te drukken.
8 Druk op de -knop en verwijder het brood wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips: Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te voorkomen. Gebruik geen metalen spatel.
Ga naar P. NL16 voor brood recepten.

1 — 4 Zie P. NL6 van bereidingen.
5 Selecteer menu 16
6 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.
7 Na ongeveer 2 minuten. Open het deksel na de pieptoon. Schraap de bloem weg binnen de drie minuten terwijl knippert. Sluit het deksel en start opnieuw. Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de -knop te drukken.
NL10

8 Na ongeveer 12 minuten. Open het deksel na de pieptoon. Schraap het deeg van de zijkant van het bakblik weg terwijl knippert.Sluit het deksel en start opnieuw. Het bakken begint na 3 minuten zonder op de -knop te drukken.
9 Druk op de -knop en verwijder de cake wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te voorkomen.
Gebruik geen metalen spatel. Als u hard schudt om de cake te verwijderen uit het bakblik zal het
zijn vorm kunnen verliezen.

.

Nederlands

Glutenvrij pizzadeeg / Glutenvrij pastadeeg maken

Ga naar P. NL16 voor brood recepten.

1 — 4 Zie P. NL6 van bereidingen

Glutenvrij pizzadeeg

5 Selecteer het menu.

Glutenvrij pizzadeeg Glutenvrij pastadeeg

Menu 17

Menu 18

9 Verdeel het deeg in 2 delen met een deegschraper, en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 20 cm doorsnede.

6 Druk op de -knop om te starten.

10 Verdeel uw favoriete saus en gewenste topping en bak het vervolgens in de oven.

Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.

7 Na 5 minuten voor glutenvrij pizzadeeg, 2 minuten voor glutenvrije pastadeeg, open het deksel na de pieptoon. Schraap het deeg van de zijkant van het bakblik weg terwijl knippert. Sluit het deksel

Glutenvrij pastadeeg
9 Wikkel het deeg in een plastic wikkel en laat het 1 uur in de koelkast liggen.

en start opnieuw. Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de
-toets te drukken.

10 Breng een beetje bloem aan op het oppervlak van het deeg en maak de gewenste vormen.

8 Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.

11 Kook de pasta en geniet ervan met uw favoriete saus.

Cake bakken

Tips: Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te voorkomen. Gebruik geen metalen spatel.
Ga naar P. NL18 voor brood recepten.

1 – 4 Zie P. NL6 van bereidingen
5 Selecteer menu 26
6 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.
7 Na ongeveer 12 minuten. Open het deksel na de pieptoon. Schraap het deeg van de zijkant van het bakblik weg terwijl knippert. Sluit het deksel en start opnieuw. Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de -knop te drukken.

Aanvullend bakken
Als u langer wilt bakken, doe het volgende. (Extra baktijd is tweemaal mogelijk binnen 20 minuten zolang de eenheid nog warm is. De timer begint opnieuw vanaf 1 minuut door naar wens op de -knop te drukken.)
Selecteer het menu. ( Sla het over als u in stap 8 niet op de -knop hebt gedrukt.)
Stel de baktijd in. Het kan worden ingesteld op 1 – 20 minuten.
Druk op de -knop om te starten. Om te stoppen met bakken, houd de – knop ingedrukt.
Tips: Startuitstel is niet beschikbaar bij dit menu. De timer stelt alleen de
duur van de baktijd in. Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te voorkomen.
Gebruik geen metalen spatel.
Als u hard schudt om de cake te verwijderen uit het bakblik zal het zijn vorm kunnen verliezen.

8 Druk op de -knop en verwijder de cake wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de

kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.

NL11

.

Bediening instructies

Enkel Bakken

Ga naar P. NL18 voor brood recepten.

Voorbereiding:
Meng de ingrediënten in een schaal volgens het recept. Verwijder het kneedmes en leg vetvrij papier rondom in het bakblik,
giet daar vervolgens de gemengde ingrediënten in. Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.

Aanvullend bakken Als u langer wilt bakken, herhaal stappen 1­4. (Extra baktijd is
tweemaal mogelijk binnen 50 minuten zolang de eenheid nog warm
is. De timer begint opnieuw vanaf 1 minuut door naar wens op de -knop te drukken.)

1 Selecteer menu 27

Tips: Startuitstel is niet beschikbaar bij dit menu. De timer stelt alleen de duur van de baktijd in.

2 Stel de baktijd in

3 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is uitgevoerd.
4 Druk op de -knop en verwijder de cake wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Jam / compote maken

Ga naar P. NL18 voor brood recepten.

Voorbereidingen voor jam maken
Zet de ingrediënten die in het recept staan klaar. Plaats het kneedmes in het bakblik. Plaats de ingrediënten in deze volgorde in het bakblik de helft van
het fruit de helft van de suiker het overgebleven fruit de overgebleven suiker. Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact. Voorbereidingen voor compote maken
Zet de ingrediënten die in het recept staan klaar. (Neem het kneedmes uit de machine.)
Plaats de ingrediënten in het bakblik overeenkomstig de volgorde van de recepten, giet water over de ingrediënten.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.

1 Selecteer menu

Jam

Compote

Menu 28

Menu 29

2 Stel de baktijd in en start vervolgens de machine.

3 Druk op de -knop en verwijder jam / compote wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.

Aanvullend koken Als u langer wilt koken, herhaal stappen 1 ­ 3. (Extra kooktijd is
tweemaal mogelijk binnen 10 minuten ­ 40 minuten zolang de eenheid nog warm is. De timer begint opnieuw vanaf 1 minuut door naar
wens op de -knop te drukken.)
Tips:
Startuitstel is niet beschikbaar bij deze menu’s. De timer stelt alleen de duur van de kooktijd in.
Volg het recept strikt voor de hoeveelheid van alle ingrediënten. Anders zet de jam niet, en kookt hij over of brandt aan, evenals de
compote.
Tips voor jam maken De juiste hoeveelheid suiker, zuur en pectine is noodzakelijk om
goed stevige jam te maken. Fruit met een hoog gehalte pectine kan makkelijk indikken. Fruit met
minder pectine kan slecht indikken. Gebruik verse, rijpe vruchten. Overrijpe of niet rijpe vruchten kunnen
niet makkelijk indikken. Met de recepten in deze handleiding maakt u zachte jam doordat
minder suiker wordt gebruikt. Als de kooktijd kort is, kunnen stukjes fruit overblijven en kan de jam
waterig worden. De jam blijft indikken tijdens het afkoelen. Wees voorzichtig en laat
het niet overkoken. Stop de jam zo snel mogelijk na bereiding in een pot(je).
Voorkom verbranden bij het uitnemen van de jam. Jam kan verbranden als het in de bakblik achterblijft. Bewaar jam op een koele, donkere plaats. Vanwege de lagere
suikerniveaus is de houdbaarheid minder lang als in de winkel gekochte producten. Na openen in de koelkast bewaren en niet te lang bewaren.

NL12

.

Nederlands

Cake kneden

Ga naar P. NL19 voor brood recepten.

Voorbereiding: Neem het bakblik uit de machine en plaats het kneedmes. Doe de afgepaste ingrediënten in het bakblik Zet bakblik in het apparaat. Sluit het deksel en steek de stekker in
het stopcontact.
1 Selecteer menu 30
2 Stel de kneedtijd in
Brood kneden

3 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is uitgevoerd.
4 Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
5 Doe het deeg in een cakevorm en bak in een voorverwarmde oven.
Tips: Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te voorkomen. Gebruik geen metalen spatel.
Ga naar P. NL19 voor brood recepten.

Voorbereiding: Verwijder het bakblik en plaats het kneedmes. Plaats de afgemeten ingrediënten in het bakblik. Doe het bakblik in de machine. Sluit het deksel en steek de stekker
in het stopcontact.
1 Selecteer menu 31
2 Stel de kneedtijd in Stel de tijd in voor de eerste gisting van het brooddeeg.

3 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is uitgevoerd.
4 Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips: Rust meer dan 20 minuten voorafgaand aan de volgende kneedfase. In het geval van hard deeg of teveel deeg kan code “U50” op het
display verschijnen. Wacht even om de volgende kneedfase te starten. De hoeveelheid meel die kan worden gebruikt, is maximaal 400- 600 g.

Rijzen

Ga naar P. NL19 voor brood recepten.

Voorbereiding: Verwijder het kneedmes en plaats het deeg in het bakblik. Doe het bakblik in de machine. Sluit het deksel en steek de stekker
in het stopcontact.

4 Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.

1 Selecteer menu 32

5 Vorm het afgewerkte deeg in de vorm die u wilt, laat het rijzen in de oven en bak het dan af.

2 Stel de tijd in (gebruik de eerste gisting van het gekneed deeg. Stel de tijd in volgens het brood deeg.)

3 Druk op de -knop om te starten. Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is uitgevoerd.

NL13

.

Recepten

Voorbeeld

De opties van elk recept en noodzakelijke werking wordt als onderstaand icoon weergegeven.

Recept naam

Optie icoon

Menunr. + Totale verwerkingstijd + Optiepictogram

M

L

XL

Lichte korst Medium korst Donkere korst

Droge gist 2 tsp 2 tsp 2½ tsp

Vereist Optie icoon

Sterke bloem voor wit brood

400 g

500 g

600 g

Doe de afgemeten droge gist in de gistdispenser.

Startuitstel

Ei (L), geklopt 1

1

2

Plaats afgemeten ingrediënten in het bakblik in de volgorde vermeld in de recepten.

Zonnebloempitten 50 g 65 g 75 g

Kaas

50 g 65 g 75 g

Toevoegen extra ingrediënten in rozijnen-notendispenser. Maak handmatige aanpassingen, (zoals het extra toevoegen van ingrediënten en weg-

Afkorting:

schrapen van bloem van de zijwand van het bakblik, wanneer het piepgeluid dit aangeeft.

tsp = theelepel; tbsp = eetlepel

Ei (L) = Groot ei; Ei (M)= Medium groot ei.
Brood recepten

Zie p. NL6-NL9 voor aanwijzingen voor de
verwerking.

Basis

Wit brood

Menu 1 (4 u ­ 4 u 5 min)

M

Droge gist 1 tsp

Sterke bloem voor wit brood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Water

280 mL

L 1 tsp
500 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 340 mL

XL 1¼ tsp
600 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 400 mL

Melkbrood

Menu 1 (4 u ­ 4 u 5 min)

M

Droge gist 1 tsp

Sterke bloem voor wit brood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Melk

290 mL

L 1 tsp
500 g
30g 1½ tbsp 1½ tsp 360 mL

XL 1¼ tsp
600 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 430 mL

Basis snel

Wit-snel brood

Menu 2 (1 u 55 min ­ 2 u)

M

Droge gist 2 tsp

Sterke bloem voor wit brood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Water

280 mL

L

XL

2 tsp 2½ tsp

500 g 600 g

30 g 40 g 1½ tbsp 2 tbsp 1½ tsp 2 tsp 350 mL 420 mL

Italiaans brood
Menu 2 (1 u 55 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Olijfolie Zout Water
NL14

M 2 tsp 400 g 1½ tbsp 1½ tsp 260 mL

Basis met rozijnen

Rozijnenbrood

Menu 3 (4 u )
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Boter Suiker Zout Water

M 1 tsp
400 g
20 g 1 tbsp 1½ tsp 280 mL

L 1 tsp
500 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 340 mL

XL 1¼ tsp
600 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 400 mL

Rozijnen *1 80 g 100 g 120 g

5 Brood met zaden

Menu 3 (4 u )

M

Droge gist Sterke bloem voor wit brood Boter Suiker

1 tsp
400 g
20 g 1 tbsp

Zout

1 tsp

Sesamzaad 1 tbsp

Papaverzaad 1 tbsp

Water

280 mL

Lijnzaad

1 tbsp

Pompoenzaden 1 tbsp

Zonnebloempitten 1 tbsp

L 1 tsp
475 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 1½ tbsp 1½ tbsp 330 mL 1½ tbsp 1½ tbsp 1½ tbsp

XL 1¼ tsp
550 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 2 tbsp 2 tbsp 380 mL 2 tbsp 2 tbsp 2 tbsp

Basis gevuld

Gevuld brood

Menu 4 (4 u ­ 4 u 5 min)

M

Droge gist 1 tsp

Sterke bloem voor wit brood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout Water

1½ tsp 280 mL

Gebakken bacon *1

50 g

Kaas *1

50 g

L 1 tsp
500 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 350 mL
65 g
65 g

XL 1¼ tsp
580 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 400 mL
75 g
75 g

Haver en zemelen brood

Menu 4 (4 u ­ 4 u 5 min)

M

Droge gist 1 tsp

Sterke bloem voor wit brood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Water

140 mL

Tomatensap 140 mL

L 1 tsp
500 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 175 mL 175 mL

XL 1¼ tsp
580 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 200 mL 200 mL

Olijven

70 g 85 g 100 g

Zongedroogde tomaten in olie, 30 g 40 g 50 g gesnipperd

All-in broodmix

All-in broodmix
Menu 5 (2 u 30 min) Broodmix *2 Water *3

500 g 300 mL

Groentesap brood
Menu 5 (2 u 30 min) Broodmix *2 Water *4 Groentesap *4

500 g 150 mL 150 mL

All-in broodmix met rozijnen

All-in broodmix met rozijnen

Menu 6 (2 u 30 min)

Broodmix *2 Water *3

500 g 300 mL

Rozijnen*1

100 g

Matcha Kastanje Brood
Menu 6 (2 u 30 min) Broodmix *2 Matcha Water *3
Zoete kastanje *1

500 g 10 g 300 mL
100 g

.

Nederlands

Volkoren

Volkoren brood

Menu 7 (5 u)

M

Droge gist 1 tsp

Harde bloem voor volkorenbrood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Water

280 mL

L 1 tsp
500 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 350 mL

XL 1¼ tsp
600 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 420 mL

Haver en zemelen brood
Menu 7 (5 u)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Zemelen Haver Olie Suiker Zout Water

L 1 tsp 400 g 50 g 50 g 2 tbsp 1½ tsp 1¼ tsp 350 mL

Volkoren snel

Volkoren brood snel

Menu 8 (3 u)

M

Droge gist 1½ tsp

Harde bloem voor volkorenbrood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Water

280 mL

L 1½ tsp
500 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 350 mL

XL 2 tsp
600 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 420 mL

Snel volkoren brood 50%

Menu 8 (3 u)

M

Droge gist 1½ tsp

Harde bloem voor volkorenbrood

200 g

Sterke bloem voor wit brood

200 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Water

300 mL

L 1½ tsp
250 g
250 g
30 g 1½ tbsp 1½ tsp 370 mL

XL 2 tsp
300 g
300 g
40 g 2 tbsp 2 tsp 430 mL

Volkoren met rozijnen

Volkoren met rozijnen brood

Menu 9 (5 u)

M

Droge gist 1 tsp

Harde bloem voor volkorenbrood

400 g

Boter

20 g

Suiker

1 tbsp

Zout

1½ tsp

Water

280 mL

L

XL

1 tsp 1¼ tsp

500 g 600 g

30 g 40 g 1½ tbsp 2 tbsp 1½ tsp 2 tsp 350 mL 420 mL

Rozijnen *1 80 g 100 g 120 g

Ahorn en pecannoten brood

Menu 9 (5 u)

M

Droge gist

1 tsp

Harde bloem voor volkorenbrood 200 g

Sterke bloem voor wit brood 200 g

Boter *5

20 g

Ahornsiroop

3 tbsp

Zout

1 ½ tsp

Water

280 mL

Pecannoten *1

75 g

Brioche
Basis brioche
Menu 10 (3 u 30 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Boter Suiker Mager melkpoeder Zout Meng / klop 2 Eieren (M) + 2 eierdooiers + water Boter *6

1¼ tsp 400 g 60 g 50 g 2 tbsp 1½ tsp
270 mL
80 g

Pannettone

Menu 10 (3 u 30 min)

Droge gist

1½ tsp

Sterke bloem voor wit brood 400 g

Boter *5

60 g

Suiker

50 g

Zout

1½ tsp

Meng / klop 2 Eieren (M) + 2 eierdooiers + water

290 mL

Boter *6

60 g

Geglaceerde sinaasappelschil *1 50 g

Sultana rozijnen *1

50 g

Zwarte bessen *1

50 g

Frans
Frans brood
Menu 11 (5 u 40 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Zout Water

1 tsp
400 g 1½ tsp 290 mL

Plattelandsbrood
Menu 11 (5 u 40 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Harde bloem voor volkorenbrood Zout Koud water (5 )

1 tsp 320 g
80 g
1½ tsp 300 mL

Roggebrood

Rogge 100%

Menu 12 (3 u 30 min)

Droge gist

2½ tsp

Roggebloem

500 g

Olie

2 tbsp

Suiker

2 tsp

Zout

2 tsp

Water

440 mL

Gebruik het kneedmes voor het menu voor roggebrood.

Rogge en wit

Menu 12 (3 u 30 min)
Droge gist Roggebloem Sterke bloem voor wit brood Olie Suiker Zout Water

2 tsp 250 g 250 g 2 tbsp 2 tsp 2 tsp 360 mL

Gebruik het kneedmes voor het menu voor roggebrood.

Zuurdesem

Zuurdesem

Fase 1: Zuurdesem starter: Menu 24 (24 u)

Zie p. NL17 voor de recepten.

Fase 2: Menu 13 (5 u)
Zuurdesem starter Sterke bloem voor wit brood Zout Water Droge gist

1 cup 400 g 1 tsp 150 mL ¾ tsp

Speltbrood

Wit speltbrood

Menu 14 (4 h 30 min)

Droge gist Witte speltbloem Boter Suiker Zout Water

M 1 tsp
400 g
5 g 1½ tsp 1¼ tsp 260 mL

L 1¼ tsp
500 g
10 g 2 tsp 1½ tsp 340 mL

XL 1½ tsp
600 g
10 g 2 tsp 1¾ tsp 400 mL

Spelt met citroen en maanzaad

Menu 14 (4 h 30 min)

Droge gist Witte speltbloem Boter Suiker Zout Citroenschil, geraspt Citroensap Papaverzaad Water

M 1 tsp
400 g
5 g 1½ tsp 1¼ tsp
1
20 mL 2 tbsp 250 mL

L 1¼ tsp
500 g
10 g 2 tsp 1½ tsp
1
20 mL 3 tbsp 330 mL

XL 1½ tsp
600 g
10 g 2 tsp 1¾ tsp
1
30 mL 3 tbsp 380 mL

*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm. *2 Alleen broodmix voor wit brood. Volg het
recept op de verpakking van de broodmix. *3 Moet worden toegevoegd zoals
aangegeven op de verpakking. *4 De helft van de op de verpakking
aangegeven hoeveelheid. *5 Snijden in blokjes van 2-3 cm en bewaren
in de koelkast. *6 Snijden in blokjes van 1-2 cm en bewaren
in de koelkast.
NL15

.

Recepten

Glutenvrij Recepten

Glutenvrij brood
Het resultaat verschilt afhankelijk van de recepten of het type broodmix.
Volg het recept op de verpakking van uw glutenvrije broodmix.

Glutenvrij brood

Menu 15 (1 u 50 min – 1 u 55 min)

Water

430 mL

Olie

1 tbsp

Glutenvrij broodmix

500 g

Droge gist

2 tsp

Ahorn en pecannoten brood

(1 u 55 min)

Ahornsiroop

2 tbsp

Pecannoten

50 g

Brood met vijf zaden
(1 u 55 min) Lijnzaad Sesamzaad Pompoenzaden Papaverzaad Zonnebloempitten

1 tbsp 2 tbsp 1 tbsp 1 tbsp 1 tbsp

Gluten- en tarwevrij brood
Menu 15 (1 u 50 min – 1 u 55 min)
Melk Eieren (M), geklopt Ciderazijn Olie Honing Zout Bruin rijstmeel Aardappelzetmeel Xanthaangom Droge gist

310 mL 2 (100 g) 1 tbsp 2 tbsp 60 g 1¼ tsp 150 g 300 g 2 tsp 2½ tsp

Gearomatiseerd glutenvrij brood
Gebruik een van bovenstaande recepten en voeg ingrediënten van uw keuze toe aan het bakblik.

Zongedroogde tomaat en parmezaan

brood

(1 u 55 min)

Parmezaanse kaas, geraspt

50 g

Gedroogde tomaten in olie, gesnipperd

50 g

Glutenvrije cake
Glutenvrije chocoladecake
Menu 16 (1 u 50 min) Boter *2 Suiker Eieren (L), geklopt Donkere chocolade, gesmolten Witte rijstbloem Cacaopoeder Bakpoeder

150 g 150 g 3 (180 g) 120 g 120 g 30 g 10 g

Pittig vruchtenbrood
(1 u 50 min) Gemengde vruchten Kaneel

Glutenvrij Theegebak

Menu 16 (1 u 50 min)

100 g

Boter *2

80 g

2 tsp

Suiker

160 g

Eieren (L), geklopt

3 (180 g)

Witte rijstbloem

160 g

Gemalen amandelen

80 g

Theebladeren, gesnipperd 2 tsp

Bakpoeder

10 g

Zie p. NL6, NL10-NL11 voor aanwijzingen voor
de verwerking.

Glutenvrije bananencake
Menu 16 (1 u 50 min) Boter *1 Suiker Eieren (L), geklopt Witte rijstbloem Gemalen amandelen Banaan *2 Bakpoeder
Glutenvrij pizzadeeg
Glutenvrij pizzadeeg
Menu 17 (30 min) Water Witte rijstbloem Plantaardige olie Zout Droge gist

80 g 120 g 3 (180 g) 160 g 50 g 80 g 10 g
380 mL 475 g 1¾ tbsp 1 tsp 1 tsp

Glutenvrij pastadeeg

Glutenvrij pastadeeg

Menu 18 (15 min)

Meng / klop 2 ei (M) + water 260 g

Witte rijstbloem

220 g

( ) Aardappelzetmeel gemengd 80 g

Maïzena

en gezeefd 100 g

Xanthaangom

1½ tbsp

Olie

2 tbsp

Zout

1 tsp

Zorg ervoor dat u de eieren en het water samen klopt tot een zeer gladde massa.
Doe het bloem, het zetmeel en de gom in een andere kom en meng goed.

*1: In blokjes van 1 cm gesneden. *2: In blokjes van 1-2 cm.

Deeg Recepten

Zie p. NL6-NL9 voor aanwijzingen voor de
verwerking.

Basis
Basis Deeg
Menu 19 (2 u 20 min) Droge gist
Sterke bloem voor wit brood Boter Suiker Zout Water

1 tsp 500 g 30 g 1½ tbsp 1½ tsp 310 mL

NL16

Zachte broodjes / bolletjes

Menu 19 (2 u 20 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Boter Suiker Zout EiM), geklopt Water *

1¼ tsp 450 g 30 g 1 tbsp 1 tsp 1 (50 g) 250 mL

* Voor iets dikkere bollen, probeer 125 ml water en 125 ml melk.

1 Plaats de ingrediënten in het bakblik in de bovenstaande volgorde.
2 Selecteer menu 19.
3 Verdeel het deeg in 8-10 stukken en vorm in bollen.
4 Plaats op een ingevette bakplaat en laat rijzen bij 40 °C tot verdubbeld in grootte. (ongeveer 20 minuten).
5 Bestuif meel.
6 Bak in een voorverwarmde oven op 220 °C voor 15 minuten of tot de kleur verandert in goudbruin.

.

Nederlands

Basis met rozijnen
Basis met rozijnen Deeg
Menu 20 (2 u 20 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Boter Suiker Zout Water Rozijnen *1

1 tsp 500 g 30 g 1½ tbsp 1½ tsp 310 mL 100 g

*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm.

Hete Kruisbroodjes

Menu 20 (2 u 20 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Boter Suiker Mager melkpoeder Zout Kaneel Gemengde kruiden Ei (M), geklopt Water Gemengde droge vruchten

½ tsp
250 g 25 g 1 tsp 1 tbsp ½ tsp 1 tsp ½ tsp 1 (50 g) 100 mL 100 g

1 Verdeel het mengsel in 8 ballen. Plaats op een licht ingevette bakplaat en laten rijzen bij 40 °C tot een verdubbeling van het formaat (ongeveer 20 minuten). Maak een pasta met ongeveer 2 eetlepels bloem gemengd met 2 eetlepels water en spuit een kruis over de broodjes of bedek met
dunne plakjes kruimeldeeg.

2 Bak in een voorverwarmde oven op 220 °C gedurende 15 – 20 minuten of tot de kleur
goudbruin is geworden.
3 Terwijl het nog heet is, borstel met een suikerglazuur -40 g suiker in 4 eetlepels water, gekookt tot een siroop is bereikt(ongeveer 5 minuten).

Volkoren

Volkoren Deeg

Menu 21 (3 u 15 min)

Droge gist

1½ tsp

Harde bloem voor volkorenbrood 500 g

Boter

30 g

Suiker

1½ tbsp

Zout

2 tsp

Water

340 mL

Volkoren Deeg 70%

Menu 21 (3 u 15 min)

Droge gist

1½ tsp

Harde bloem voor volkorenbrood 350 g

Sterke bloem voor wit brood

150 g

Boter

30 g

Suiker

1½ tbsp

Zout

2 tsp

Water

330 mL

Volkoren Deeg 50%

Menu 21 (3 u 15 min)

Droge gist

1½ tsp

Harde bloem voor volkorenbrood 250 g

Sterke bloem voor wit brood 250 g

Boter

30 g

Suiker

1½ tsp

Zout

2 tsp

Water

320 mL

Volkoren met rozijnen

Volkoren met rozijnen deeg

Menu 22 (3 u 15 min)

Droge gist

1½ tsp

Harde bloem voor volkorenbrood 500 g

Boter

30 g

Suiker

1½ tbsp

Zout

2 tsp

Water

340 mL

Rozijnen *1

100 g

*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm.

Volkoren walnotenbroodjes 70%

Menu 22 (3 u 15 min)

Droge gist

1½ tsp

Harde bloem voor volkorenbrood 350 g

Sterke bloem voor wit brood Medium havermout Olie Ahornsiroop Zout Water Walnoten *1

100 g 50 g 2 tbsp 2 tbsp 1½ tsp 320 mL 100 g

*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm.
1 Verdeel het deeg in 12 grote broodjes of 20 bolletjes.
2 Plaats ze op een ingevette bakplaat en bestuif met bloem. Laat rijzen bij 40°C tot het formaat verdubbeld is (ongeveer 20 minuten).
3 Bakken in een voorverwarmde oven op 220 °C gedurende 12-15 minuten of tot de kleur goudbruin wordt.

Zuurdesem Deeg

Zuurdesem Deeg (Rogge)

Fase 1: Zuurdesem starter Menu 24 (24 u)

Zie p. NL9 voor aanwijzingen voor de

verwerking.

Fase 2: Menu 23 (2 u 30 min)

Droge gist Zuurdesem starter Sterke bloem voor wit brood

¾ tsp 1 kopje 360 g

Roggebloem Zout Water

40 g 1 tsp 150 mL

Zuurdesem starter

Zuurdesem starter

Menu 24 (24 u)

De hoeveelheid van een zuurdesem maatbeker

Roggebloem Zout Gewone yoghurt Water (20 °C ) Droge gist *

80 g ½ tsp 60 g 80 mL 1 (0.1 g)

*Gebruik het meegeleverde zuurdesemstarter lepeltje.

Pizza
Pizza deeg
Menu 25 (45 min) Droge gist
Sterke bloem voor wit brood Olie Zout Water

1 tsp 450 g 4 tbsp 2 tsp 240 mL

Donut (Gebruik makend van niet gerezen
brooddeeg)
1 Verdeel het deeg in kleine stukjes van 35 g elk en vorm er balletjes van. Bedek ze met een kleine handdoek en laat ze 10-20 minuten rusten.
2 Rol ze in een dunne ronde vorm en druk met een donutvorm in het deeg.
3 Laat het deeg gisten gedurende 20-30 minuten(totdat het stijgt tot het dubbele van zijn oorspronkelijke grootte) bij een temperatuur van 30-35 °C.
4 Frituur ze op een olietemperatuur van 170 °C en bestrooi ze met kaneel en geraffineerde witte suiker.

Focaccia
Menu 25 (45 min)
Droge gist Sterke bloem voor wit brood Olijfolie Zout Water

½ tsp 300 g 1 tbsp 1 tsp 170 mL

1 Rol en klop het deeg in een rechthoek van 30 cm x 25 cm op een ingevette bakplaat.
2 Maak met uw vingertoppen inkepingen in het hele deeg.
3 Voeg uw favoriete toppings toe zoals olijven en tomaten.

4 Laat het deeg op 40 °C rusten totdat het is verdubbeld in grootte (ongeveer 30
minuten).

5 Besprenkel met olijfolie en bakken in een voorverwarmde oven op 190 °C voor 2030 minuten of tot het goudbruin is aan de
randen en goed gaar in het midden.
Serveer warm bij pasta gerechten.
NL17

.

Recepten

Zoetigheden

Zie p. NL6, NL11-NL12 voor aanwijzingen voor
de verwerking.

Cake

Botercake
Menu 26 (1 u 55 min)