Yamaha PSR-E273 Digital Keyboard Owner’s Manual

PSR-E273 Digital Keyboard

PSR-E273 YPT-270 Owner’s Manual 1

ÓVINTÉZKEDÉSEK

GONDOSAN OLVASSA EL, MIELTT TOVÁBBLÉP!
Tartsa ezt az útmutatót biztonságos és könnyen elérhet helyen, hogy a késbbiekben is használni tudja.
A hálózati adapterrl

VIGYÁZAT

FIGYELEM

· Ez a hálózati adapter csak Yamaha elektronikus hangszerekkel használható. Ne használja semmilyen más célra.
· Csak beltéri használatra alkalmas. Soha ne használja nyirkos/ nedves környezetben.

· A beüzemeléskor gyzdjön meg arról, hogy a hálózati aljzat könnyen elérhet. Probléma vagy hibás mködés esetén azonnal kapcsolja ki a hangszer fkapcsolóját és húzza ki a hálózati adaptert a hálózati aljzatból. Amikor a hálózati adapter a hálózati aljzathoz van csatlakoztatva, vegye figyelembe, hogy valamennyi áram lekapcsolt fkapcsoló esetén is folyik a hangszer áramköreiben. Ha hosszabb ideig nem használja a hangszert, húzza ki a tápkábelt a fali aljzatból.

A hangszerre vonatkozó információk

VIGYÁZAT
Mindig tartsa be az alább felsorolt óvintézkedéseket, hogy elkerülje az áramütésbl, rövidzárlatból, károsodásból, tzbl és más veszélyforrásból származó súlyos vagy akár halálos sérülést. Ezek az óvintézkedések ­ többek között ­ a következk:

Tápellátás/hálózati adapter
· Ne tegye a tápkábelt hforrás, például fttest vagy radiátor közelébe. Továbbá ne hajlítsa meg a kábelt túlzottan, és más módon se okozzon benne sérülést, és ne helyezzen rá nehéz tárgyat.
· A hangszert csak az elírt hálózati feszültségre szabad csatlakoztatni. Az elírt feszültség a hangszer adattábláján szerepel.
· Csak az elírt adaptert (20. oldal) szabad használni. Nem megfelel adapter használata esetén a hangszer károsodhat és/ vagy túlmelegedhet.
· Rendszeresen ellenrizze az elektromos csatlakozót, és tisztítsa meg a rárakódott portól, szennyezdéstl.
A hangszert ne nyissa fel
· A hangszer nem tartalmaz a felhasználó által javítható alkatrészeket. Ne nyissa fel a hangszert, és semmilyen módon ne kísérelje meg kiszerelni vagy módosítani a bels alkatrészeket. Hibás mködésre utaló jel észlelése esetén a hangszer használatát azonnal fel kell függeszteni, majd képesített Yamaha szervizszakemberrel át kell vizsgáltatni.

Vízzel kapcsolatos figyelmeztetések
· A hangszert ne érje es, ne használja vízhez közel, illetve párás vagy nyirkos környezetben, továbbá ne helyezzen rá olyan tárolóedényt (pl. vázát, üveget vagy poharat), amelybl folyadék juthat bármelyik nyílásba. Ha mégis valamilyen folyadék kerül a hangszer belsejébe, azonnal kapcsolja ki a hangszert, és húzza ki a tápkábelt a hálózati aljzatból. Ezt követen vizsgáltassa át a hangszert képesített Yamaha szervizszakemberrel.
· Nedves kézzel soha ne csatlakoztasson és soha ne húzzon ki elektromos csatlakozót.
Tzvédelmi figyelmeztetés
· Ne helyezzen ég tárgyat ­ például gyertyát ­ a hangszerre. Az ég tárgy felborulhat és tüzet okozhat.
Elemek
· Tartsa be az alábbi óvintézkedéseket. Ellenkez esetben robbanás, tz, túlmelegedés, illetve elemszivárgás következhet be. – Az elemeket ne próbálja meg módosítani vagy szétszedni. – Az elemeket ne tegye ki tznek. – Ne kísérelje meg tölteni az erre nem alkalmas elemeket.

2 PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató

DMI-7 1/3

– Az elemeket tárolja a fém tárgyaktól, például nyakláncoktól, hajtktl, pénzérméktl és kulcsoktól elkülönítve.
– Csak az elírt típusú elemet használja (20. oldal).
– Csak új, azonos típusú és azonos gyártó által készített elemeket használjon.
– Minden alkalommal gyzdjön meg arról, hogy az elemeket a +/- jelöléseknek megfelel polaritással helyezte be.
– Ha az elemek lemerültek, vagy ha a hangszert huzamosabb ideig nem használja senki, vegye ki az elemeket a hangszerbl.
– Ni-MH elemek használatakor kövesse az elemekhez mellékelt utasításokat. Töltéshez csak a megadott típusú töltt használja.
· Az elemeket tartsa távol kisgyerekektl, nehogy véletlenül lenyeljék ket.

· Ha az elemek szivárognak, ne érjen hozzá a szivárgó folyadékhoz. Ha az elembl származó folyadék a szemébe, a szájába vagy a brére kerül, azonnal mossa le vízzel, és forduljon orvoshoz. Az elemekben található folyadék maró hatású, ezért vakságot, illetve vegyszeres égési sérülést okozhat.
Ha bármilyen rendellenességet észlel
· Az alábbiakban felsorolt bármely probléma észlelése esetén azonnal kapcsolja ki a hangszer fkapcsolóját, és húzza ki az elektromos csatlakozót a fali aljzatból. (Amennyiben elemekkel mködteti a hangszert, ilyenkor távolítsa el az összes elemet a hangszerbl.) Ezt követen vizsgáltassa át a készüléket képesített Yamaha szervizszakemberrel. – A tápkábel vagy a tápcsatlakozó kopott vagy sérült. – A készülék füstöt vagy szokatlan szagot bocsát ki. – Valamilyen tárgy beesett a készülékbe. – A hangszer használata közben hirtelen (ok nélkül) elhallgat a hang. – Ha repedések vagy törések vannak a hangszeren.

FIGYELEM

Mindig tartsa be az alább felsorolt óvintézkedéseket, hogy elkerülje a személyi sérülést, illetve a hangszer vagy más tárgyak károsodását. Ezek az óvintézkedések ­ többek között ­ a következk:

Tápellátás/hálózati adapter
· Ne csatlakoztassa a hangszert konnektorba elosztón keresztül. Ez ugyanis a zavarjelek miatt alacsonyabb hangminséget okozhat, de akár a konnektor túlmelegedéséhez is vezethet.
· Az elektromos csatlakozót mindig a csatlakozónál fogva húzza ki a hangszerbl és a fali konnektorból, ne a kábelnél fogva. Ha a kábelt húzza meg, az megsérülhet.
· Húzza ki az elektromos csatlakozót a hálózati aljzatból, ha a hangszert hosszabb ideig nem fogják használni, illetve villámlással járó viharok idején.
Elhelyezés
· Ne tegye a hangszert olyan helyre, ahonnan az véletlenül leeshet.
· A hangszer elmozdítása eltt húzzon ki minden csatlakoztatott kábelt, megakadályozva ezzel a kábelek esetleges károsodását, illetve azt, hogy valaki megbotoljon bennük.
· A termék beüzemelésekor gyzdjön meg arról, hogy a hálózati aljzat könnyen elérhet. Probléma vagy hibás mködés esetén azonnal kapcsolja ki a hangszert, és húzza ki a csatlakozót a fali konnektorból. Valamennyi áram lekapcsolt fkapcsoló esetén is folyik a hangszer áramköreiben. Ha hosszabb ideig nem használja a terméket, húzza ki a tápkábelt a fali aljzatból.

· Csak a hangszer leírásában megadott állványt szabad használni. A rögzítéséhez mindenképpen a mellékelt csavarokat használja. Ellenkez esetben kárt tehet a bels összetevkben, és a hangszer akár le is eshet.
Csatlakoztatás
· Mieltt más elektromos eszközhöz csatlakoztatja a hangszert, kapcsolja ki az összes érintett összetevt. Az eszközök ki- vagy bekapcsolása eltt mindenhol állítsa minimumra a hangert.
· Gyzdjön meg arról, hogy minden eszköz hangereje minimális szintre van állítva, majd a hangszeren játszva fokozatosan emelje a hangert a kívánt szintre.
Kezelési óvintézkedések
· Ne nyúljon a hangszer egyetlen nyílásába se. · Soha ne tegyen vagy ejtsen papírból, fémbl vagy más anyagból
készült tárgyat a vezérlpanel, illetve a billentyzet réseibe. Ezáltal elkerülheti a személyi sérülést, a hangszer vagy más tárgyak károsodását, illetve a hibás mködést. · Ne támaszkodjon a hangszerre, illetve ne helyezzen rá nehéz tárgyat, továbbá ne fejtsen ki túlzott ert a gombok, kapcsolók és csatlakozók használatakor. · Ne használja a hangszert és annak fejhallgatóját huzamosabb ideig nagy hanger mellett, mivel az visszafordíthatatlan halláskárosodást okozhat. Ha azt tapasztalja, hogy romlik a hallása, vagy cseng a füle, forduljon orvoshoz.

DMI-7 2/3

PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató 3

A Yamaha nem tehet felelssé a hangszer helytelen használatából vagy bármilyen módosításából származó károkért, illetve adatvesztésért.

Mindig kapcsolja ki a hangszert, ha nem használja. A [ ] (Készenlét/bekapcsolás) kapcsoló készenléti állásában is (amikor a kijelz nem világít) folyik némi áram a hangszer áramköreiben. Ha hosszabb ideig nem használja a hangszert, húzza ki a tápkábelt a fali aljzatból. Mindig a vonatkozó szabályozásoknak megfelelen dobja ki a használt elemeket.
DMI-7 3/3

ÉRTESÍTÉS
Mindig tartsa be az alábbi óvintézkedéseket, hogy elkerülje a hangszer helytelen mködésének/károsodásának, illetve az adatok és más tárgyak sérülésének lehetségét. Kezelés · Ne használja a hangszert televízió, rádió,
audioberendezés, mobiltelefon vagy más elektromos eszköz közvetlen közelében. Különben elfordulhat, hogy zaj keletkezik a hangszerben, a televízióban, illetve a rádióban. Ha a hangszert okoseszközön, pl. okostelefonon vagy táblagépen lév alkalmazással együtt használja, akkor azt javasoljuk, hogy a kommunikáció okozta zajok kiküszöbölése érdekében az adott eszközön engedélyezze a Repülési üzemmódot (,,Airplane Mode”). · A környez rádióhullámok jellegétl függen elfordulhat, hogy a hangszer hibásan mködik. · Ne tegye a hangszert olyan helyre, ahol nagy mennyiség por, ers rázkódás, különösen alacsony vagy magas hmérséklet (például közvetlen napsütés, közeli fttest melege, illetve felmeleged utastér) érheti, így megelzheti a panel deformálódását, a bels összetevk károsodását, valamint a kiszámíthatatlan mködést. (Az ellenrzött mködési hmérséklet tartománya: 5° ­ 40°C.) · Ne tegyen PVC-bl, manyagból vagy gumiból készült tárgyat a hangszerre, mivel az elszínezheti a panelt és a billentyzetet. · Ne nyomja be az LCD-kijelzt az ujjaival, mert ez egy érzékeny, precíziós alkatrész. Ha mégis így tesz, az rendellenes megjelenést okozhat, mint például csíkokat az LCD-n, bár ez a rendellenesség rövid idn belül eltnik. Karbantartás · A hangszer tisztításához puha és száraz törlruhát használjon. Ne használjon hígítót, oldószert, alkoholt, tisztítófolyadékot, sem vegyszerrel átitatott törlkendt. Adatok mentése · Néhány adat és beállítás ezen a hangszeren (19. oldal) általában olyankor is érvényben marad, amikor kikapcsolja azt. Ugyanakkor az elmentett adatok elveszhetnek meghibásodás, helytelen mveletek stb. esetén.

Információk
A szerzi jogokról · A kereskedelmi forgalomban kapható zenei adatok, így
többek között a MIDI- és/vagy audioadatok másolása szigorúan tilos, amennyiben az nem saját személyes használat céljából történik. · Ebben a termékben olyan tartalmak használhatók és érhetk el, amelyek esetében a Yamaha a szerzi jogok birtokosa, vagy rendelkezik a mások tulajdonában álló szerzi jogok licencével. A szerzi jogi és más ide vonatkozó törvények értelmében tilos az olyan médiatartalmak megosztása, amelyek a termékkel felvett vagy mentett tartalommal teljesen megegyezik vagy nagy hasonlóságot mutat. * A fent említett tartalomba beleértend a számítógépes
program, kíséret stílusának adatai, MIDI-adatok, WAVE hangadatok, hangrögzítés adatai, kotta, kottaadatok, stb. * Az említett eszközökkel felvett eladását, illetve zeneszerzését nyilvánossá teheti, és ilyen esetekben nincs szükség a Yamaha Corporation engedélyére. A hangszerbe épített funkciókkal és adatokkal kapcsolatban · Néhány gyári zenedarab terjedelmi okok, illetve a könnyebb hangszerelés miatt át van szerkesztve, ezért némileg eltérhet az eredetitl. Az útmutatóról · A jelen útmutatóban szerepl LCD-képernyk és szemléltet ábrák csupán tájékoztató jellegek, és némileg eltérhetnek attól, amit Ön lát a hangszeren. · A jelen útmutatóban szerepl vállalat- és terméknevek a hozzájuk tartozó vállalatok védjegyei vagy bejegyzett védjegyei.

A modellszám, a sorozatszám, a tápellátásra vonatkozó követelmények stb. a termék alsó részén lév adattáblán vagy annak közelében találhatók. Jegyezze fel a hangszer típusát és gyártási számát az alábbi sorokba, majd tartsa ezt az útmutatót biztos helyen, hogy a vásárlás bizonyítékául szolgáljon, és egy esetleges lopás esetén megkönnyítse a hangszer azonosítását.

Típusmegjelölés: Gyártási szám:

4 PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató

(bottom_hu_02)

Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a Yamaha digitális billentyzetet! Erre az eszközre fel vannak töltve különböz hangok, gyári zenedarabok, és lehetséges, hogy kényelmes funkciók is ­ így még a kezdk is azonnal élvezheti a játék örömét. Javasoljuk, hogy gondosan olvassa át ezt az útmutatót, hogy a jövben teljes mértékben ki tudja használni a hangszer fejlett és praktikus funkcióit. Továbbá tartsa ezt az útmutatót biztonságos és könnyen elérhet helyen, hogy a késbbiekben is használni tudja.

Az útmutatókról
Mellékelt kiadványok
Használati útmutató (ez a könyv)

Az internetrl letölthet (online) anyagok

Dobkészletek listája
Ez a dobkészletek hangszíneinek részletes adatait tartalmazza (22-24. oldal, 117­124., 378­386. hang). A hangszínek kiválasztások az itt felsorolt különböz dob-, üthangszerés SFX-hangokat hozzárendeli a rendszer az egyes billentykhöz.
Ha szüksége van ezekre az útmutatókra, keresse fel a Yamaha Downloads webhelyet, a keresmezben adja meg a típust a kívánt fájlok eléréséhez.

SONG BOOK (KOTTAFÜZET) Ez a hangszerbe beépített gyári zenedarabok kottáját tartalmazza (a demó zenedarabok kottájának kivételével).
A SONG BOOK (Kottafüzet) beszerzéséhez keresse fel a Yamaha weboldalát, és töltse le a termékek weboldaláról.
Yamaha Global Site: https://www.yamaha.com

Yamaha Downloads: https://download.yamaha.com

Videó kézikönyv
Külön videókézikönyvek állnak rendelkezésre, amelyek elmagyarázzák, hogy hogyan kell használni a terméket, és amelyekbl megtudhatja, hogy hogyan játszhat ,,Stílus” (Style) stb. módokban.

Olvassa be a bal oldali kódot, vagy keresse fel az alábbi webhelyet.
https://www.yamaha.com/2/portable_keyboards/

*Ha a felirat nem saját nyelvén jelenik meg, állítsa be a ,,Feliratok (c)” és ,,Beállítások” gombok segítségével a YouTube képerny jobb alsó sarkában.
,,Beállítások” gomb (A feliratok nyelve stb. állítható be) ,,Feliratok (c)” gomb (Be/kikapcsolja a feliratok megjelenítését.)

Mellékelt tartozékok
· Használati útmutató (ez a könyv) · Kottatartó · Online Member Product Registration (Online
termékregisztráció)

· Hálózati adapter
* Nem minden országban képezi a csomag részét. Érdekldjön Yamaha márkakereskedjénél.
PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató 5

Beüzemelés
Beüzemelés
Tápellátásra vonatkozó követelmények
Habár a hangszer mködtethet hálózati adapterrl vagy elemekkel is, a Yamaha a hálózati adapter használatát javasolja minden olyan esetben, amikor erre lehetség van. A hálózati adapter környezetkímélbb megoldás, mint az elemek használata.
A hálózati adapter használata
Csatlakoztassa a hálózati adaptert a rajzon látható sorrendben.
DC IN aljzat (9. oldal)
1

Elemek használata
A hangszerhez hat darab ,,AA” méret alkáli (LR6) vagy mangán (R6) elem, illetve tölthet nikkelfémhidrid (tölthet Ni-MH) akkumulátor szükséges. A hangszerhez alkáli vagy tölthet Ni-MH elemek használata javasolt, mert másfajta elemek hamar lemerülhetnek.
VIGYÁZAT
· Ha az elemek lemerültek, vagy ha a hangszert huzamosabb ideig nem használja senki, vegye ki az elemeket a hangszerbl.
1 Gondoskodjon arról, hogy a hangszer tápellátása ki legyen kapcsolva.
2 Nyissa ki a hangszer alján található elemtartó fedelét.

Hálózati adapter

2
Hálózati aljzat

VIGYÁZAT
· Csak az elírt hálózati adaptert (20. oldal) használja. Nem megfelel hálózati adapter használata esetén a hangszer károsodhat és/vagy túlmelegedhet.
VIGYÁZAT
· Ha kihúzható csatlakozódugójú hálózati adaptert használ, ügyeljen rá, hogy az mindvégig csatlakoztatva maradjon a hálózati adapterhez. A csatlakozódugó önállóan történ használata áramütést vagy tüzet okozhat.
· Ha a dugót véletlenül kihúzza a hálózati adapterbl, csúsztassa a helyére kattanásig, és ne nyúljon a bels fémrészekhez. Az áramütés, rövidzárlat vagy sérülés elkerülése érdekében mindig bizonyosodjon meg arról, hogy a hálózati adapter és a csatlakozó közé nem került por.

Csatlakozó

3 Helyezzen be hat db új elemet, ügyelve az elemtartóban látható polaritásjelzések betartására.

A csatlakozó kialakítása területenként eltér lehet.

Csúsztassa be a csatlakozót az ábrán látható
módon.

FIGYELEM · A termék beüzemelésekor gyzdjön meg arról, hogy
a hálózati aljzat könnyen elérhet. Probléma vagy hibás mködés esetén azonnal kapcsolja ki a hangszert, és húzza ki a csatlakozót a fali konnektorból.
MEGJEGYZÉS
· A hálózati adapter lecsatlakoztatásához kövesse a fenti eljárást fordított sorrendben.

4 Tegye vissza a tartó fedelét, és ellenrizze, hogy jól bezáródott-e.
Ügyeljen arra, hogy megfelelen legyen beállítva az elemtípus (7. oldal).
ÉRTESÍTÉS
· Ha olyankor csatlakoztat hálózati adaptert a hangszerhez, vagy olyankor választja le róla a hálózati adaptert, amikor a hangszerben elemek vannak, a tápellátás megszakadhat, ami az éppen felvett adatok elvesztését okozhatja.
· Ha az elemek kezdenek lemerülni, a teljesítmény csökken, így csökkenhet a hanger, torzulhat a hang, és más problémák is jelentkezhetnek. Ilyenkor az összes elemet cserélje ki újra vagy feltöltöttre.

6 PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató

Beüzemelés

MEGJEGYZÉS
· A hangszer nem tudja feltölteni az elemeket. Töltéshez csak a megadott típusú töltt használja.
· Ha olyankor csatlakoztat hálózati adaptert a hangszerhez, amikor abban elemek vannak, a tápellátás automatikusan a hálózati tápegységre vált át.
Az elem típusának beállítása
A használt elem típusától függen elfordulhat, hogy meg kell változtatnia a hangszer elemtípus beállítását. Az alapértelmezett beállítás tartós (és mangánelem) használata. Amikor az új elemek behelyezése után bekapcsolja a hangszert, ügyeljen arra, hogy a behelyezett elemeknek megfelel elemtípus (tölthet vagy nem tölthet) legyen beállítva a 027. funkció segítségével (19. oldal).
ÉRTESÍTÉS
· Ha nem állítja be az elemtípust, lerövidülhet az elemek élettartama. Ügyeljen arra, hogy megfelelen legyen beállítva az elemtípus.

Automatikus kikapcsolás funkció
A fölösleges áramfogyasztás elkerülése érdekében a hangszerben van egy Automatikus kikapcsolás funkció, amely alapértelmezés szerint automatikusan kikapcsolja a hangszert, ha kb. 30 percig nem használják; azonban módosíthatja ezt a beállítást (funkciószám: 026; 19. oldal).
Az Automatikus kikapcsolás funkció letiltása:
Tartsa lenyomva a billentyzet legalsó billentyjét, és közben kapcsolja be a fkapcsolót. Az ,,oFF AutoOff” üzenet jelenik meg egy pillanatra, majd a hangszer úgy kapcsolódik be, hogy az Automatikus kikapcsolási funkció le van tiltva.

A hangszer bekapcsolása
1 A hangszer bekapcsolása eltt tekerje le a [MASTER VOLUME] tárcsát ,,MIN.” állásba.

A kottatartó használata

2 A hangszer bekapcsolásához nyomja meg a [ ](Standby/On) (Készenlét/Bekapcsolás) kapcsolót. A hangszín neve megjelenik a kijelzn. Állítsa be a kívánt hangert a hangszeren való játék közben.
3 A hangszer készenléti módba állításához nyomja meg a [ ](Készenlét/bekapcsolás) kapcsolót, és tartsa nyomva körülbelül egy másodpercig.
FIGYELEM
· Még a [ ] (Készenlét/bekapcsolás) kapcsoló készenléti állapotában is folyik minimális áram a termék áramköreiben. Húzza ki a csatlakozót az aljzatból, ha a hangszert hosszabb ideig nem fogják használni, illetve villámlással járó viharok idején.
ÉRTESÍTÉS
· A fkapcsoló bekapcsolásakor csak a [ ] (Készenlét/ Bekapcsolás) kapcsolót nyomja meg. Minden más mvelet, például a pedál lenyomása tilos. Ez ugyanis a hangszer meghibásodásához vezethet.

Helyezze a kottatartót a nyílásokba az ábrán látható módon.

PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató 7

Kezelelemek és aljzatok

Ellap

q
wu o !0

A ,,Press and hold” (Tartsa nyomva) jel Bizonyos gombok mellett ez a jel látható, ami arra utal, hogy a gombot legalább egy másodpercig nyomva tartva egy másik funkciót lehet elhívni. Addig tartsa nyomva ezt a gombot, amíg el nem indul az adott funkció.
r ty e
i

Display (kijelz) 10. oldal

q [ ](Készenlét/bekapcsolás) Kapcsoló ……………………………………….7. oldal
A hangszer be- és kikapcsolására szolgál.
w [MASTER VOLUME] szabályozó ……..7. oldal
A hangszer általános hangerejének szabályozására szolgál.
e [DEMO] gomb ………………………………19. oldal
Elindítja/leállítja a DEMO dalokat.
BGM ………………………………. 19. oldal Az ismételt lejátszási csoportot (demócsoportot) határozza meg. (Funkciószám: 024; 19. oldal).
r [METRONOME] gomb
Elindítja/leállítja a metronómot.
TIME SIG. (ÜTEMMUT.) …… 18. oldal A metronóm ütemmutatóját határozza meg (funkciószám: 019; 18. oldal).
t [TEMPO/TAP] gomb
A SONG/STYLE/metronóm tempóját határozza meg. Ha megnyomja a gombot, azzal engedélyezi a !2 VOICE/SONG/STYLE kategória gombok számgombokként történ használatát. A “Tempo” megjelenik a képernyn, majd használja a !2 számgombokat, vagy a !3 [+]/[-] gombokat a tempóérték beállításához. A [+] és a [-] gomb egyidej megnyomásával visszaállíthatja a tempót az aktuális zenedarab vagy stíluskíséret alapértelmezett tempóértékére.
Indítás tempóbeütéssel A zenedarab vagy stíluskíséret lejátszását elindíthatja ,,beütéssel” is: a kívánt tempó szerinti lüktetéssel nyomja meg ezt a gombot négyszer (4-es ütemmutató esetén), illetve háromszor (3-as ütemmutató esetén).
8 PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató

y [PHRASE REC] gomb ………………….. 15. oldal
Az eladott darab felvételére szolgál.
u Lecke gomb………………………………… 12. oldal
Ezek elindítják/leállítják a kiválasztott zenedarab-lecke lejátszását.
CHORD DICT…………. 14. oldal Megmutatja, hogyan kell játszani egy akkordot, ha tudja a nevét.
i PART [L]/[R] gombok ………………….. 12. oldal
Leckeszólam kiválasztására szolgál, illetve elnémítja az aktuális zenedarab szólamát.
o Zenedarab-vezérlés gombok……….. 12. oldal
A zenedarabok lejátszásának szabályozására szolgálnak.
!0 Stílusvezérlés gombok ………………… 13. oldal
A stíluskíséret lejátszásának szabályozására szolgálnak.
!1 Módválasztó gombok ………………….. 10. oldal
A hangszín, a dal vagy stílus módba lépéshez, valamint a kiválasztott mód kiválasztási képernyjének behívására szolgál.
OTS (Egygombos beállítás) Egy zenedarab vagy stílus kiválasztásakor a hangszer automatikusan beállítja az ideális hangszínt (Hangszín száma: 000) (kivéve egy olyan zenedarabnál, amelyet az !9 [AUX IN] csatlakozón játszik le).

!1

!2

Kezelelemek és aljzatok

!3

!4 !5 !6 !7

!8

!2 VOICE/SONG/STYLE kategóriagombok, számgombok [0] ­ [9]……………………10. oldal
A kívánt hangszín/dal/stílus vagy közvetlenül belép értékek, stb. kiválasztására szolgál.

!3 [+]/[-] gombok
Elemek kiválasztására vagy értékek beállítására szolgál. Ha valamelyik gombot nyomva tartja, az érték folyamatosan fog változni az adott irányban. Nyomja meg egyszerre a gombokat az értékek alapértelmezettre történ visszaállításához.

!4 [FUNCTION] gomb ……………………….17. oldal
Elhívja a Funkció beállítási képernyt.

NUM LOCK ……………. 10. oldal

Elhívja az

ikont a kijelzn, és lehetvé

teszi a !2 gombok számgombokként történ

használatát.

!5 [QUIZ] gomb ………………………………..15. oldal
A kvíz funkció elindítása/leállítása.

LEVEL Meghatározza a kvíz szintjét (15. oldal).

!6 [SFX KIT] gomb ……………………..11., 25. oldal
Lehetvé teszi különböz hangeffektek lejátszását a billentyzetrl.

!7 [PORTABLE GRAND] gomb…………..11. oldal
Automatikusan kiválasztja a 001 ,,Grand Piano” hangszínt.

!8 SFX Kit illusztrációk ……………………..25. oldal
Az egyes gombhoz tartozó hangeffekteket jelzi, ha megnyomja a !6 [SFX KIT] gombot.

Hátlap
!9 [AUX IN] aljzat …………………………….. 16. oldal
Küls audiokészülék (például okostelefon) csatlakoztatására szolgál.
@0 [PHONES/OUTPUT] aljzat/csatlakozó…………………………. 16. oldal
Fejhallgató és küls hangfalak csatlakoztatására szolgál.
@1 [SUSTAIN] aljzat/csatlakozó………… 16. oldal
Lábkapcsoló csatlakoztatására szolgál.
@2 DC IN bemenet……………………………… 6. oldal
A hálózati adapter csatlakoztatására szolgál.

PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató 9

Kezelelemek és aljzatok

A kijelz részei
Minden ikon megjelenik a kijelzn, amikor minden funkció be van kapcsolva.

Jelzi, hogy a duál hangszín (No. 387­401) van kiválasztva.
Ultra-Wide sztereó (funkciószám: 017; 18. oldal)
Duó Mód (Funkciószám: 022; 19. oldal)

Amíg ez az ikon jelenik meg a kijelzn, a VOICE/SONG/ STYLE kategória gombok használhatók számgombként.

….Hangszínválasztás mód ….Zenedarab mód ….Stíluskíséret mód

* A mód neve melletti jel azt jelzi, hogy melyik mód aktív, és hogy kinek a tartalmai választhatók ki a Kategória gombokkal, vagy a [+]/[-] gombokkal.

*A

mindig megjelenik a kijelzn.

001 GrandPno
003

A kvíz (15. oldal) adatait jelzi.
Szólam (12. oldal) A-B ismétlés (12. oldal) Stílus (13. oldal)

A billentyzet automatikus kíséret tartományában (13. oldal) lejátszott vagy a zenedarab lejátszásával meghatározott akkordot.

Megadja a jelenlegi Stílus/ Dal vagy a Funkciószám (17. oldal) aktuális ütemének számát.

Megjeleníti az éppen játszott hangokat. Jelzi a helyes hangokat a kvíz funkció használata közben, egy Dal dallamának hangjegyeit a Zenedarablecke használata közben, vagy az akkord hangjegyeit az Automatikus kísérethez stb.

Hangszín/Dal/Stílus kiválasztása
1

Hangszínkategória Zenedarab-kategóriák Stíluskategóriák
2 z
c

2 x
1 Nyomja meg a [VOICE], [SONG] és a [STYLE] gombok egyikét.
2 Válassza ki a kívánt Hangszínt/Dalt/ Stílust az alábbi módszerek z­c egyikével.
z Kiválasztás a Kategória gombok segítségével (!;2 9. oldal).
A Hangkategóriák neve a panel fels sorában jelenik meg, a Zeneszám-kategórianevek a középs sorban vannak, a Stílus-kategórianevek pedig az alsó sorban. Az egyes kategóriákban a Hangszín/Dal/Stílus is kijelölhetk. A gombok megnyomásakor a Hangszín/ Zeneszám/Stílus kapcsolók egymás után kerülnek.
10 PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató

2 c
x Válasszon ki egy elemet a [+]/[-] gombok használatával (!3; 9. oldal).
Nyomja meg a [+] gombot a következ Hangszín/Dal/ Stílus kiválasztásához, és a [-] gombot az elz kiválasztásához.
c Kijelölést a számgombok használatával (!;2
9. oldal) (NUM LOCK).
Ha a [FUNCTION] gombot egy másodpercnél hosszabb ideig nyomja meg, akkor a kategória gombokat használhatja számgombként. Nyomja meg a kívánt Hangszín/Dal/Stílus sorszámát a Hangszín/ Dal/Stílus lista alapján (22-28. oldal). A numerikus bemenetbl történ kilépéshez nyomja meg a [FUNCTION] gombot megint, egy másodpercnél hosszabban.

Játék a billentyzeten

Ismertetés
Különböz hangszerek hangjának lejátszása
Válasszon ki és játsszon különböz hangszerek hangszíneivel (10. oldal).
Hangszín száma (22. oldal)
001 GrandPno
Hangszín neve (22. oldal) Az itt megjelen hangszín lesz a hangszer hangszíne.
,,Különleges hangok” lejátszása (hangeffektek):
Az [SFX KIT] megnyomásával különböz hangeffekteket játszhat a billentyzeten; kutyaugatást, kiabálást, és sok minden mást. Fedezze fel, milyen hangot szólaltatnak meg a billentyk. Ne feledkezzen meg a fekete billentykrl sem! Az egyes billentykhöz hozzárendelt hangeffektusok részleteit lásd az elüls panelen (8. oldal) lév illusztráción, vagy az ,,SFX-készletek listáján” itt: 25. oldal
Hogyan játszhat egyszer zongora hangszínen:
Nyomja meg a [PORTABLE GRAND] (Zongora) gombot. A különböz beállításokat alapértelmezettre állítja vissza, és a 001 ,,Grand Piano” (Koncertzongora) számú hangszínt automatikusan Hangszínként ismeri fel a rendszer.
Ha hangeffekteket szeretne alkalmazni, hogy bvebb, tágasabb hangzást szeretne: Próbáljon meg hangeffekteket vagy funkciókat használni a hang javításához. (A hangszínek listáját lásd itt: 17. oldal.) · Reverb (Zengés) · Chorus (Kóruseffekt) · Ultra-Wide Stereo (Ultra-Wide sztereó)

Kétszemélyes játék a billentyzeten (Duó üzemmód)
Amikor a duó üzemmód aktiválva van ezen a hangszeren, két külön személy játszhat egyszerre a hangszeren, ugyanazzal a hangzással, ugyanazzal az oktávtartománnyal ­ egy személy a baloldalon, egy személy a jobboldalon elhelyezéssel.
MEGJEGYZÉS
· A bal és a jobb oldali szakaszban, Duó módban nem választhat különböz hangokat.

1 Nyomja meg többször a [FUNCTION] (funkció) gombot a ,,DuoMode” elhívásához (funkciószám: 022; 19. oldal).

2 Nyomja meg a [+] gombot a Duo mód ,,bekapcsolásához”. A billentyzetet az alábbi két részre osztja: az F#3 billenty bal és jobb oldalán.

C3-mal egyenérték

066: F#3 C3-mal egyenérték

Bal oldali játékos

Jobb oldali játékos

3 Egy személy játszik a billentyzet bal oldali hangszín-szakaszán, egy pedig a jobb oldali hangszín-szakaszán.
4 A Duó módból történ kilépéshez hívja el a ,,DuoMode” módot (lásd a fenti 1. lépést), és nyomja meg a [-] gombot, hogy ,,oFF” állapotba állítsa.
A hangkimenet vezérlése Duó módban
Ez a kimeneti beállítás változtatható a ,,DuoType” beállításnál (023. funkció; 19. oldal).

PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató 11

Zenedarabok lejátszása és gyakorlása

A beépített zenedarabokat nemcsak meghallgathatja, hanem fel is használhatja a hangszer által biztosított számos funkció, például a leckék során.

Zenedarabok lejátszása 1 Válassza ki a lejátszani kívánt
zenedarabot (10. oldal).
2 A lejátszás elindításhoz nyomja meg a [START/STOP] gombot. A lejátszás leállításához nyomja meg ismét a [START/STOP] gombot.
A-B ismétlés

A Lecke funkció használata 1 Válassza ki a gyakorolni kívánt
zenedarabot (10. oldal).
2 A gyakorolni kívánt szólam kiválasztásához nyomja meg az [L] vagy az [R] gombot, vagy mindkettt. A kijelzn a ,,Left” a ,,Right” vagy a ,,BothHand” jelenik meg.

Balkezes lecke
Left

Jobbkezes lecke
Right

Kétkezes lecke
BothHand

Zeneszám lejátszása közben nyomja meg az [ A-B REPEAT] gombot azon a ponton, amelyet kezdpontként (A) szeretne megadni. Nyomja meg ismét a gombot azon a ponton, amelyet végpontként (B) szeretne megadni. Az ismétld lejátszás kikapcsolásához nyomja meg ismét a gombot.
A tempó módosítása:
Lásd a t [TEMPO/TAP] gombot itt: 8. oldal.
A zeneszám csak egy szólamának meghallgatása:
A zeneszám lejátszása közben nyomja meg az [R] vagy az [L] gombot az elnémítani kívánt szólam elnémításához. Ha például megnyomja az [L] gombot a bal oldali szólam elnémításához, lehetvé teszi, hogy csak a jobb szólamot hallja és gyakorolja.

Megjelenítve: Szólam lejátszva.

(Lásd: 8. oldal.)
Nincs megjelenítve: Szólam elnémítva.

A zenedarab hangerejének beállítása:
A dal hangerejének beállítása a ,,SongVol” értéken keresztül (funkció száma: 010; 17. oldal).

12 PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató

MEGJEGYZÉS
· Ebben a lépésben megjelenhet a ,,No LPart” (Nincs balkezes szólam) üzenet, ami jelzi, hogy a jelenlegi zenedarab nem tartalmaz balkezes szólamot.
3 Válassza ki, majd nyomja meg a kívánt leckének megfelel gombot (az alábbi három közül), és indítsa el a leckét. 1. lecke ­ Listen & Learn (Hallgatás és tanulás) A kiválasztott rész modellként fog hangzani. Figyeljen jól, és vésse emlékezetébe. 2. lecke ­ Timing (Ritmus) Begyakorolhatja a megfelel hangok helyes ritmusban történ megszólaltatását. Az eltévesztett hangok helyett is a kijelzn látható helyes hangok fognak megszólalni. 3. lecke ­ Waiting (Kivárás) Tanulja meg helyesen lejátszani a kijelzn látható hangokat. A zenedarab csak akkor folytatódik, ha a megfelel billentyt nyomja le.
MEGJEGYZÉS
· A zenedarab-lecke elindításakor a hangszín ,,000″ értékre változik (OTS; 8. oldal).
4 Amikor véget ér a lecke lejátszása, a kijelzn megtekintheti teljesítményének értékelését (Excellent!, Very Good!, Good, vagy OK) (Kiváló! Nagyon jó! Jó, vagy OK). (Csak a 2. és 3. leckében)
5 A lecke mód leállításához nyomja meg ismét a [START/STOP] (Elindítás/ leállítás) gombot.
Akkordtanulás A megszokott eladásokban használt akkordok hangját meghallgathatja és megismerheti, ha lejátssza a 101­112-es sorszámú zenedarabokat (a ,,Chord Study” (Akkordtanulás) kategóriában). Részletes útmutatást a ,,Zenedarabok listájában” talál itt: (28. oldal).

Automatikus ritmus- és akkordkíséret (Stílusok)

Ez a hangszer Automatikus kíséret funkcióval is rendelkezik, amely a kiválasztott stílusoknak megfelel kíséretet (ritmus + basszus + akkordkíséret) automatikusan lejátssza, és a bal kézzel játszott akkordokkal egyszeren vezérelhet. Két mód közül kiválaszthatja, hogyan szeretné játszani az akkordokat: ,,Smart Chord” (Intelligens akkord), ami segítségével úgy játszhat akkordokat, hogy egyetlen ujjal egyetlen billentyt üt le, és a ,,Multi Finger” (Többujjas akkordlefogás), amely lehetvé teszi, hogy rendesen játsszon az összes hanggal, amely az akkordok része. Az itt szerepl magyarázatokat akkor kell alkalmazni, amikor Stílusokat játszik le ,,Smart Chord” (intelligens akkord) módban. Ha Ön szeretné lejátszani az akkord összes hangját, akkor állítsa az Akkordlefogási stílust ,,Multi Finger” (többujjas akkordlefogás) módba.

4 7, 10 6

5

11

1

1 Nyomja meg a [STYLE] (Stílus) gombot. 2 Válassza ki a kívánt stílust (10. oldal). 3 Állítsa be a ,,Smart Chord Key”
(Intelligens akkord billenty) funkcióbeállítást (009. számú funkció; 17. oldal), hogy illeszkedjen a kotta eljegyzéséhez. A ,,Smart Chord Key” (Intelligens akkord) billentyvel kapcsolatos beállításokért tekintse meg a 14. oldal.
4 Nyomja meg az [ACMP ON/OFF] (Automatikus kíséret be/ki) gombot az automatikus kíséret bekapcsolásához. Ezzel a mvelettel a billentyzetnek az osztásponttól balra es része (054: F#2) lesz az ,,automatikus kíséret tartománya”, amely csak az akkordok leütésére szolgál.
Osztáspont … alapértelmezett beállítás: 054 (F#2)

036

048

(C1)

(C2)

060 (C3)

Automatikus kíséret
tartománya

072

084 096

(C4)

(C5) (C6)

Az osztáspont módosítható a funkcióbeállítások kijelzn a [ACMP ON/OFF] gomb egy másodpercnél hosszabb ideig tartó lenyomásával.

A ritmusszólam lejátszása Ha megnyomja a [START/STOP] gomb anélkül, hogy megnyomná az [ACMP ON/OFF] gombot ebben a lépésben, akkor csak a ritmusszólamot lehet lejátszani.

5 Nyomja meg a [SYNC START] gombot a szinkronstart funkció bekapcsolásához.
Szinkronstart: Ezzel a funkcióval azonnal elindíthatja a stíluskíséretet, amint elkezd lejátszani a billentyzeten az automatikus kíséret tartományában.
6 A [MAIN/AUTO FILL] gombot megnyomva válassza ki az A vagy a B f motívumot (szakaszt). MAIN (F SZAKASZ): Ez alkotja a zenedarab fszakaszának kíséretmotívumát. Kétféle variációja létezik (A és B).
7 Stílusok lejátszása eltt nyomja meg az [INTRO/ENDING/rit.] gombot egy Bevezet rész hozzáadásához.
8 A Bevezetés lejátszásának elindításához bal kézzel nyomjon le egy billentyt az Automatikus kíséret tartományban. Bal kezével csak az alaphangot játssza le, és közben a jobb kezével játsszon dallamokat. Nyomja meg a [MAIN/AUTO FILL] gombot szükség szerint az A és B közötti váltáshoz. A kitöltést hozzáadja a kett között. FILL-IN(AUTO FILL): Automatikusan hozzáad egy rövid frázist az A és B f szakaszok közötti váltáskor.
9 Stílusok lejátszásának leállítása eltt nyomja meg az [INTRO/ENDING/rit.] gombot egy Befejez rész hozzáadásához. Ha azt szeretné, hogy a befejezés fokozatosan lelassulva érjen véget (ritardando), akkor nyomja meg ismét az [INTRO/ENDING/rit.] gombot a befejez szakasz lejátszása közben. A Stílust a [START/STOP] gombbal is leállíthatja.
PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató 13

Automatikus ritmus- és akkordkíséret (Stílusok)

A stílus hangerejének beállítása:
A Stílus hangerejének beállítása a ,,StyleVol” értéken keresztül (funkció száma: 007; 17. oldal).
A tempó módosítása:
Lásd a t [TEMPO/TAP] gombot itt: 8. oldal.
Akkordok lejátszása stílus lejátszása közben (akkordlefogási típus)
Az akkord lejátszásának módja a stílus lejátszásakor az akkordlefogási típusok szerint eltér. Állítsa be a kívánt akkordlefogási típust a 008 funkciószámmal (17. oldal), és játsszon a billentyzeten a stíluskísérettel.
Smart Chord (Intelligens akkord)
(alapértelmezett beállítás) A stílust lejátszhatja egy akkordnak csak az alaphangjával is.
A Smart Chord Key (Intelligens akkord hangneme) beállítása Amikor az intelligens akkord funkcióhoz használt stílussal játszik, elre be kell állítania a lejátszani kívánt dalok hangnemét. Az ,,Intelligens akkord hangnem” funkció segítségével (009-as számú funkció; 17. oldal) állítsa be a kottán szerepl keresztek (#) vagy b-k (b) számát. Ha például a kottánál mélyebb hangnemben szeretne játszani, akkor az intelligens akkord hangnemet ,,FL2″-re (2 b) kell állítania.
Smart Chord Chart (Intelligens akkordok táblázata) Amikor az akkordlefogási típust intelligens akkordra állítja, a megfelel akkord az akkord alaphangjával szólal meg. Elfordulhat viszont, hogy egyes dalok dallama nem megfelel az akkordhoz. A lejátszható akkordokkal kapcsolatos részletekért tekintse meg az ,,Intelligens akkordok táblázatát” a 29. oldal.
MEGJEGYZÉS
· Ha olyan dalt játszik, amely menet közben modulál (hangnemet vált), akkor a ,,Multi Finger” (többujjas akkordlefogás) ajánlott.
14 PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató

Multi Finger (Többujjas akkordlefogás)
Ennél az akkordlefogási típusnál a következ két módszerrel játszhatja le a stílusokat. Fingered (Saját): Lehetvé teszi az akkordok megszokott módon történ lejátszását. Single Finger (egyujjas akkordlefogás): Ennek segítségével egy, kett, vagy három ujjal játszhat le akkordokat az egyszer szabály szerint (lásd a ,,SONG BOOK” cím részt az 5. oldalon). (Csak dúr, moll, szeptim és moll szeptim akkordok esetén)
A többujjas akkordlefogásról további részletek a ,,SONG BOOK” cím részben olvashatók.

Akkordok kikeresése az akkordszótárból
Ez a szótárfunkció például akkor hasznos, ha ismeri a nevét egy bizonyos akkordnak, de nem tudja, melyik hangokból áll. Nyomja meg és tartsa nyomva egy másodpercnél hosszabban a [3 WAITING] gombot (8. oldal) a ,,Dict.” (Szótár) megjelenítéséhez. Ez a mvelet a billentyzetet három tartományra osztja a C3-nál és a C5-nél, amint az alább látható:

A billentyzet játékra szolgáló
tartománya

Akkordtípus-tartomány

Alaphangtartomány

A billentyzet jobb széle
1 Nyomja meg az akkord alaphangját az alaphangtartományban.
2 Adja meg az akkord típusát az akkordtípustartományban a fenti ábrának megfelelen. A képernyn megjelennek a lejátszandó hangok.
3 Játssza le a megfelel hangokat a Billentyzet lejátszási tartományban. Ha jól ütötte le az akkordot, megszólal egy hangjelzés.
4 Az akkordszótárból való kilépéshez nyomja meg a [VOICE], a [SONG] vagy a [STYLE] gombot.
Mivel az akkordinformációk és egyes kották a ,,SONG BOOK” szakaszban (5. oldal) segítséget adnak a stílusokkal történ eladáshoz, a jelen kézikönyv mellett tekintse át azt is.

Próbálja ki a Quiz (kvíz) funkciót ­ és találja meg a hangot!

Ezzel a hangszerrel fejlesztheti a hangnemek felismerési képességét, ha a Kvíz funkcióval játszik, és közben játszhat a billentyzeten.

1 Elre válassza ki a kívánt hangot, amelyet ki akar találni (10. oldal). Az [SFX KIT] gomb megnyomása lehetvé teszi, hogy megpróbáljon kitalálni néhány szórakoztató hangot.
2 A Kvíz elindításához nyomja meg a [QUIZ] gombot.
3 Válassza ki ugyanazt a hangot a hangszeren, és nyomja meg a billentyt. Amikor megnyomta az 1. lépésben az [SFX KIT] gombot, válassza ki a billentyzet feletti illusztrációt, amely megfelel a hangszerbl hallható hangnak, és nyomja meg a billentyt. · Összesen 10 kérdést kap. · Egy kérdés megválaszolására 10 másodperce van. · Ugyanazt a kvízkérdés háromszor próbálhatja meg, és ellenrizheti a válaszok számát a kijelzn. · Amikor a kvíz befejezdik a tizedik kérdéssel, akkor ellenrizheti az eredményt (Excellent!, Very Good!, vagy Good) (Kiváló!, Nagyon jó! vagy Jó).
Ha a tizedik kérdés eltt ki szeretne lépni a kvízbl, nyomja meg ismét a [QUIZ] gombot.

A kvíz szintjének módosítása (nehézségi fok):
Nyomja meg a [QUIZ] gombot egy másodpercnél hosszabb idre a Kvízszint módosításához. A nehézség szinttl függen eltér. Válassza ki a kívánt szintet, és élvezze a kvízt! További részletekért tekintse meg a ,,Kvízszint” funkciót (018-as funkció: 18. oldal).
Elemek megjelenítése a kvízhez

q

e

w

q A helyes válaszok száma a helyes válaszok számát,
válaszok számát jelenti.

pedig a téves

MEGJEGYZÉS
· Amikor a kvíz befejezdött a tizedik kérdéssel, az és az eltnik, és csak a helyes válaszok száma jelenik meg.

w A válaszadások száma Ellenrizheti, hogy ugyanazt a kérdést hányszor próbálta meg.
e Kvízszint (nehézség) Ellenrizheti az aktuális kvízszintet.

Az eladás felvétele (Frázisfelvétel)

Felveheti eladását felhasználói zenedarabként (113. zenedarab), majd késbb újra lejátszhatja a hangszeren.

1 Válassza ki a lejátszani kívánt hangszínt (10. oldal).
2 A Felvétel módba való belépéshez nyomja meg a [PHRASE REC] gombot. A Felvétel módból való kilépéshez nyomja meg újra a [PHRASE REC] gombot.
ÉRTESÍTÉS
· Ha a felhasználói zenedarab rögzítésre kerül, a rögzítés a ,,felhasználói zenedarab” alatti korábbi adatokat felülírja.
3 Játsszon a billentyzeten, vagy nyomja meg a [START/STOP] gombot a felvétel indításához.

ÉRTESÍTÉS · Soha ne próbálja meg kikapcsolni a tápellátást, vagy csatlakoztatni vagy kihúzni az AC hálózati adaptert. Ez ugyanis adatvesztéssel járhat.
4 A felvétel leállításához nyomja meg a [START/STOP] gombot.
5 A felvett zenedarab lejátszásához nyomja meg a [START/STOP] gombot.
MEGJEGYZÉS
· A felhasználói zenedarab törléséhez nyomja meg újra a [START/STOP] gombot, miután a 3. lépésben már megnyomta, bármelyik billenty lenyomása nélkül.
PSR-E273 YPT-270 Használati útmutató 15

Csatlakoztatás más eszközökhöz

Küls audioeszköz, például okostelefon hangjának lejátszása a beépített hangszór&